Kategória: Aktuális.

"A Heti Válasz  fontosnak tartja, hogy a – főként gazdasági tematikájú – konferencia-sorozatának részeként figyelmet fordítson az oktatásra, amely nélkül a művelt fők sokasága, versenyképességünk garanciája nem jöhet létre. A konferencia rendhagyó megközelítésből tárgyalja a köz- és felsőoktatás aktuális kérdéseit egyaránt, bevonva a verseny-, a civilszféra és a tudományos élet képviselőit." – mondta Borókai Gábor főszerkesztő.

A lap idei konferencia-sorozatának következő állomásaként az oktatás nyilvánosságát tárgyalja majd, szót ejtve a felsőoktatást érintő legfontosabb kérésekről.

"Fontosnak tartom, hogy lehetőséget teremtsünk egy fórumnak, ahol szakemberek tárgyalhatják meg a felsőoktatás olyan fontos kérdéseit, amilyen a bolognai rendszer mobilitás megteremtésében szerzett tapasztalatai, vagy az interkulturalitás szerepe és a nemzetközi intézménnyé válás lehetősége a felsőoktatásban. Innovatív megoldásokat és módszereket keresünk és vizsgálunk, amely a piacgazdaság számára is értékessé teheti a diplomát és a mögötte álló eszmei és gyakorlati tartalmat." – mondta Borókai.

"Az Educatio Press Magyar Oktatási Hírügynökség hatodik éve rendezi meg az a felsőoktatás nyilvánossága konferenciáját, amelyet idén Heti Válasz konferencia-sorozat tematikus elemeként valósítanak meg, a rendezvény szakmai partnereként." – nyilatkozta Borókai a részletekről. A rendezők az oktatási szereplők közreműködésével a döntéshozók számára megkerülhetetlen szakmapolitikai referenciát szeretnének felállítani egy elérhető és fenntartható perspektívát megfogalmazva. A szakmai fórum elsősorban tanároknak, oktatáspolitikai szereplőknek, közigazgatásban dolgozóknak, HR és karrier centrumok vezetőinek szól, de várják a fejvadászokat, piaci elemzőket, frissdiplomásokat célzó multinacionális vállalatok munkatársait is.

A konferenciát Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitja meg, majd délelőtti program plenáris előadásokkal kezdődik, melyen elsőként Pakucs János a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke mutatja be a két éve működő ifjúsági tudománynépszerűsítő programjukat, a THE-t. Szó esik a felsőoktatási rangsorokról, amelyet a Heti Válasz rangsorának készítője, a CEMI ügyvezetője ismeretet. Kandikó József a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája rektora a felsőoktatásról, mint értékteremtő szürkeállomány "gyárról" beszél: "Meglepő előadáscím, de van magva, méghozzá kettős értelemben. Egyrészt magában rejti azt az üzleti szemléletet, amely szükségszerűen megjelent a magyar felsőoktatásban is, hiszen egyre fontosabbá válik a munkaerő-piaci igényekhez való igazodás, ami feltételezi, hogy az intézmények jobban figyelemmel kísérjék a felhasználói oldalról jelentkező elvárásokat és igényeket. Fontos az is, hogy egyfajta marketing gondolkodás is kialakuljon a felsőoktatási intézmények vezetésében, és ne csak a "hallgatófogásra" használható marketing technikák alkalmazására koncentráljanak. Másrészt kritikai kicsengése is van a "gyár" szóhasználatnak, miszerint – sokak véleménye szerint – számos felsőoktatási intézmény egyszerű diplomagyárként működik, miután a 90-es években lezajlott a felsőoktatás tömegesedése." – nyilatkozta a MÜTF rektora.

Ezt követi az Import vagy export a diák című fejtegetés, itt többek között külföldi példák bemutatása – finn oktatási rendszer – mellett a bolognai rendszerről, az interkulturalitás szerepéről és a nyelvi kompetenciákról beszélnek majd a szakemberek, majd a külföldi oktatási intézmények térnyerése Magyarországon címmel cserélnek véleményt intézményvezetők és oktatáspolitikusok egy kerekasztal-beszélgetés keretében. Délután, három egymást követő workshopban folyik majd a munka: a felsőoktatási kommunikációról, a diploma és a felsőoktatási intézmények értékéről a piacon, illetve esettanulmányok ismertetésén keresztül az innováció, kreativitás és motiváció hármasáról zajlik majd a szakmai diskurzus.

A rendezvény további szakmai támogatója a Magyar Innovációs Szövetség és az MTA.
A konferencia programja itt olvasható. (www.hetivalasz.hu/konferencia)
(BrandTrend)