Kategória: Aktuális.

A tét óriási, hiszen az egyre nagyobb léptékben fejlődő szolgáltatások falják a sávszélességet, amelynek műszaki hátterére csak az utóbbi két évben 120 milliárd dollárt költöttek az üzletág hatalmasai. A Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) a republikánus párti tiltakozás ellenére döntött arról, hogy nyilvános vitára bocsátja javaslatát, amely szerint az USA és a nemzetközi internetforgalom jelentős részét szolgáltató hálózatok tulajdonosainak nyilvánossá kellene tenniük a hálózati forgalmat szabályozó információt.

Az FCC indoklása a demokrácia pilléreit emlegeti, amikor hangsúlyozta, hogy a polgárok számára egyenlő esélyeket akarnak teremteni a különböző tartalmakhoz való hozzáférésre. Márpedig az FCC szerint manapság az olyan szolgáltatók, mint például az AT&T, a Verizon, vagy a Comcast alkalmasint lassítják a hozzáférést olyan tartalomszolgáltatók információihoz, mint mondjuk a Google és az Amazon.

Az FCC beavatkozási szándéka az internet forgalom szabályozásába éles tiltakozást váltott ki a vezetékes és mobil távközlésben működő cégek jelentős csoportja részéről.  Az érintett cégek teljes erővel lobbiznak és például az FCC bejelentéssel párhuzamosan a Chicagóban a szélessávú internet jövőjéről zajló Supercomm 2009 szakmai konferencián is gyűjtötték az aláírásokat ahhoz az alaptiltakozáshoz, amellyel az olyan cégek, mint például a Cisco, az Alcatel-Lucent, a Nokia, az Ericsson, a Motorola több tucatnyi más céggel együtt az FCC-nek címzett nyilatkozatban ellenzik a kormányzati beavatkozást.

Az Obama-kormányzat amúgy nem csupán szabályozással, hanem pénzzel mintegy 8 milliárd dolláros csomaggal is igyekszik nyomatékosítani, hogy kiemelkedő jelentőségűnek tartják a szélessávú hozzáférés nemzeti programját. A Supercomm 2009 rendezvényen Chicagóban az Obama-kormányzat Chief Technology Officer beosztásban dolgozó vezetője, Aneesh Chopra új, kreatív PPP megoldásokra bíztatta az USA szélessávú internet hálózatának fejlesztésében érdekelt vezércégeket.

Aneesh Chopra hozzátette, hogy a szélessávú internethozzáférés kulcsfontossága mellett ugyancsak kiemelkedő feladatnak tartják a hálózatbiztonság új szintjének elérését, ugyanis az Egyesült Államok számára mindez nemzetbiztonsági ügy. Azt pedig jól tudjuk történelmi példákból, hogy ha Amerikában így minősítenek valamit, akkor arra világon mindenhol figyelni érdemes.
(Gazdasági Rádió)