Kategória: Aktuális.

Bajnai véleményét a sajtóhírek, az ORTT elnökének a megszólalásai, és egy vele folytatott telefonkonzultáció alapján alakította ki.

Bajnai Gordon aggasztónak tartja a két országos kereskedelmi rádiófrekvenciára kiírt pályázat elbírálásának folyamatát. A miniszterelnök más ügyben tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján kérdésére válaszolva azt mondta: nagyon fontos lenne, hogy az "Országos Rádió és Televízió Testület, mint testület és minden egyes tagja a maga felelősségének tudatában döntsön arról, hogy mi a közérdek" a két országos kereskedelmi rádiófrekvencia pályázata kapcsán.

Hozzátette: a közérdek nemcsak az, hogy a lehető legnagyobb pénzügyi bevétel legyen, hanem – a sajtóban megjelent híradások és az ORTT elnökének véleménye alapján – biztosítani kell, hogy ezt a díjat a teljes időtartam alatt teljes összegében be is tudják fizetni. Hiszen semmit nem ér egy magas megajánlott díj, ha azt később nem kell befizetni – mondta, hangsúlyozva az erre vonatkozó garanciák fontosságát.

Néhány napja a két országos kereskedelmi rádiófrekvenciára kiírt pályázat elbírálásának folyamatáról az államfőt tájékoztatta a médiahatóság elnöke. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint – amelyben az állt, hogy Majtényi László látogatását Sólyom László kezdeményezte – "a találkozón Sólyom László reményét fejezte ki, hogy a pályázatok elbírálása szakmai szempontok alapján, a médiatörvény előírásainak megfelelően fog történni." A parlamentben napirend előtt Velkey Gábor SZDSZ-es képviselő azt mondta: a sajtószabadság érvényesülését félti az Országos Rádió és Televízió Testület két országos – jelenleg a Danubius és a Sláger Rádió által használt – rádiófrekvencia működtetésére vonatkozó pályázata kapcsán. Szerinte a tenderre három irreális ajánlat érkezett, de a testület csak az egyik pályázót zárta ki megalapozatlan üzleti terv miatt.
(Gazdasági Rádió)