Kategória: Aktuális.

Az üzleti szférán belül különösen a szolgáltató cégek várakozása javult jelentősen, de az építőipar kivételével a többi ágazaté is kedvezőbb lett. Az iparban szeptemberhez képest egyaránt kissé javult az elmúlt és a következő időszaki termelés megítélése, stagnált viszont a rendelésállományról, ezen belül az exportról alkotott vélemény. A saját termelésű készleteket viszont valamivel magasabbnak érezték a válaszolók. Az építőipari bizalmi index értéke októberben lényegében nem változott az előző hónaphoz képest. A szeptemberivel megegyező a rendelésállományra vonatkozó helyzetértékelés, romlott viszont az előző három hónap termelési színvonalának megítélése. A kereskedelmi bizalmi index értéke 2009 eleje óta hónapról hónapra jelentős ingadozást mutat, de összességében enyhe javulás tapasztalható. Októberben jelentős javulást jeleztek a rendelésekre vonatkozó várakozások, de kedvezőbb lett az eladási pozíció megítélése is. A készletszintet két havi apadás után októberben i smét magasabbnak érezték a válaszolók. A szolgáltatói bizalmi index július óta markánsan emelkedik. Októberben különösen az üzletmenet megítélése javult kiugró mértékben, ennél kisebb, de jelentős pozitív elmozdulást mutatnak a közeljövőre vonatkozó forgalmi várakozások is.

A foglalkoztatási szándék az iparban javult, építőiparban és a kereskedelemben nem változott, a szolgáltatók körében viszont romlott. A fogyasztók munkanélküliségtől való félelme jelentősen csökkent. Az iparban további áresésre számítottak a válaszadók, az építőiparban is erősödött az árcsökkentési szándék, a szolgáltatók körében viszont közel azonos a következő három hónapban árcsökkentést és -emelést tervezők aránya. A kereskedelemben októberben – szeptemberhez hasonlóan – összességében nem terveztek árváltozást a következő három hónapban. Jelentősen mérséklődtek a fogyasztók inflációs várakozásai.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban, a kereskedelemben és a szolgáltatók körében javult, az építőiparban viszont több hónapnyi javuló tendenciát megtörve kedvezőtlenebbé vált. A leginkább a lakosság véleménye lett kedvezőbb az ország helyzetéről.

A fogyasztói várakozások május óta hónapról hónapra töretlenül javulnak, s októberben már meghaladták az egy évvel korábbi – igaz már akkor is nagyon alacsony – szintet. Különösen a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó 12 havi várakozásai lettek kedvezőbbek, de javult a rövidtávú megtakarítási képesség megítélése is. Romlott viszont a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése.

gki_1

(BrandTrend)