Kategória: Aktuális.

Az Oro-Team Bt. televíziós reklámokban, honlapján, szórólapokon és terméke használati útmutatójában is közzétette megtévesztő állításait. Az anyagokban az szerepelt, hogy a Vízkő-Ex Maxima a vizet lágyítja. A cég szerint olyan vízkőmentesítő készülékről van szó, amely használatával lágyhatású vizet kapunk, a már lerakódott vízkövet pedig feloldja és a vízrendszer teljesen vízkőmentes lesz. Az Oro-Team Bt. állítása szerint a termék használatával kevesebb lesz a mosópor és az áramfogyasztás, az ily módon előállított víz fogyasztása pedig egészséges.

A GVH eljárása során kiderült, hogy a vállalkozás nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani állításait. A vízkőpelyhek alakja és mérete ugyan módosul a módszer hatására, de a víz keménységi foka egyáltalán nem változik meg. A versenyhatóság álláspontja szerint a vizet nem lehet egészségesnek nevezni csak azért, mert tartalmaz kalium, kalcium és magnézium vegyületeket. Hiszen ha valakinek hiányoznak a szervezetéből az említett vegyületek, annak előnyös lehet ezek magas koncentrációja. Ha ellenben valaki magas vérnyomásban vagy veseelégtelenségben szenved, nem válnak előnyére ezek az anyagok, amelyek a Vízkő-Ex Maxima használatával sem távoznak el a vízből.

Mindezek miatt a GVH az Oro-Team Bt-t eltiltotta megtévesztő magatartása folytatásától és félmillió forint bírságot is kiszabott a vállalkozásra. A bírság összegének meghatározásakor a GVH számos enyhítő körülményt vett figyelembe. Többek között azt, hogy az Oro-Team együttműködő magatartást folytatott és jóhiszeműen használta a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kijelentéseket. Súlyosbító körülménynek bizonyult ugyanakkor, hogy a magatartást hosszú időn át folytatta.
(BrandTrend)