Kategória: Aktuális.

Az Oriental Herbs Kft. által 2005, 2006 és 2007 folyamán adott, az általa forgalmazott teák és a teakeverékek gyógyhatására vonatkozó egyes tájékoztatásai a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megítélése szerint alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére, ami miatt a vállalkozásnak 7 millió forint bírságot kell fizetnie.

Az eljárás még nem fejeződött be, az Oriental Herbs Kft. továbbra is kitart álláspontja mellett és  keresettel támadta meg a GVH határozatát, ugyanis a hagyományos orvoslási rendszerek, így a kínai orvoslás által is alkalmazott gyógynövényekből készült gyógynövényi teák hazai besorolása jelenleg nem egyértelmű, nemcsak a gyártók, hanem a szakhatóságok számára sem.

Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése (COM(2008) 584 végleges, Brüsszel 29.9.2008) az élelmiszerek és a gyógyszerek közötti új kategória bevezetésének szükségességére hívta fel a figyelmet, ami fontos előrelépést jelenthet többek között a hagyományos kínai orvoslásban (TCM) használt gyógyteák szabályozásával kapcsolatban. Az Európai Unió Bizottsága által a hagyományos növényi gyógykészítmények meghatározása kapcsán készített legutóbbi jelentésben  szereplő egyik javaslat, az úgynevezett egyedi követelmények bevezetése lehetővé tenné, hogy a Nyugat-Európában már több éve, akár évtizede engedélyezett és használt gyógytermékek – a minőség, a biztonságosság és a hatékonyság elveinek megőrzése mellett – hasonló elbírálásban részesüljenek az unió fiatalabb tagállamaiban is.

Magyarországon azonban a gyógynövényekből készült termékek nem minősülnek sem élelmiszernek, sem gyógyszernek, ezért a jelenleg hatályban lévő szabályozások sok esetben nehezen értelmezhetők – például a hagyományos kínai orvoslásban rendszeresen használt gyógyteák esetében. A TCM által alkalmazott gyógynövények nagy részének besorolása – a megfelelő szabályozási háttér hiányában – akadályokba ütközik. A jelenleg Magyarországon hatályban lévő, a hagyományos kínai orvoslást érintő szabályozás (11/1997. (V.28.) NM rendelet) nem veszi figyelembe a legfrissebb Európai Uniós jelentéseket, irányelveket. Éppen ezért sürgető a szabályozás harmonizációja az Európai Uniós előírásokkal, melyre az Oriental Herbs Kft. már korábban is felhívta a figyelmet.
(BrandTrend)