Kategória: Aktuális.

E szerint három rádiót, a Lánchíd Kereskedőház Kft tulajdonában lévő, Fideszhez közeli Adveniót, az Est csoporthoz tartozó FM1 konzorciumot és a Rádió1 egykori ügyvezetőnek tulajdonában lévő Zene Rádió Országos Kereskedőházat vennének ki a rendszerből.

A kizárással fenyegetett cégek politikai mutyiról suttognak, pedig az Index információi szerint a már lejátszott politikai döntésekbe kavart bele ismét Majtényi László, az ORTT elnöke.

A Stop.hu írta meg először, hogy egyes híresztelések szerint az analóg rádiófrekvenciára kiírt pályázatból az Országos Rádió és Televízió Testület kizárná a tenderen a legtöbb pontszámot elérő rádiókat. Az MTI megkereste az ellenzéki és a kormánypárti delegáltakat is, de egyikük sem akarta megerősíteni azt az értesülést, miszerint a mezőny felét "a legfurcsább indokokra hivatkozva" kizárnák.
Majtényi László, az ORTT elnöke is csak annyit mondott, a pályázatok értékelését egyelőre csak előkészítették a hivatal szakemberei a delegáltak szavazására, a munkaanyag "teljesen korrekt", de a végső szót úgyis a parlament által választott testületi tagok mondják ki. Az Index információi szerint az irreális százalékos ajánlatot tevők abban reménykedtek, hogy a tavaszi választások után felálló új ORTT-testület könnyedén engedélyezi a díjcsökkentést, ezért most a pályázaton bármit bemondhatnak. Ez nem tetszett Majtényinak, aki az Index információi szerint ennek ellenére is az eddigieknél magasabb koncessziós díjat akar kicsikarni a pályázókból.

A baj az, hogy az ORTT szakmai döntése felrúgta a pártok által kimondatlanul is megkötött alkut, miszerint a Fidesz a nemrég még a Magyar Nemzet-HírTv médiabirodalomhoz tartozó, de a pályázat beadása után a Heti Választ is tulajdonló Fellegi Tamáshoz átkerülő Adveniót szeretné nyertesnek látni, ezért cserébe az MSZP is jelölhet egy rádiót.

A két másik kizárt rádiónak is voltak kormánykapcsolatai, az FM1 konzorcium tagja lett volna a nagy állami beruházásokban, többek közt az MTV székházépítésében is érdekelt Wallis, aki végül mégsem csatlakozott (talán, mert érezte, hogy esélytelen a pályázat), a Zene Rádió tulajdonosa pedig éveken át vezette a szocialistákkal is jó viszonyt ápoló Legardere-csoporthoz tatozó Rádió1-et. Az MSZP befutói mégsem ők voltak; az Index információi szerint a szocialista párt belső körei egyértelműen a Slágert támogatták. Ebben nincs semmi meglepő, a Sláger első vezérigazgatója, György Gábor 2004-ben az MSZP EP-listáján is szerepelt és 2005-től az Európa Bizottság magyarországi képviseletének a vezetője.
György Gábor az iparági híresztelések szerint a Danubius magánkézbe adásánál is ott volt a háttérben, de a német-osztrák tulajdonban lévő rádiónak amúgy sem kell keresnie a kormánykapcsolatokat: a tulajdonos EBRD a Hospinvest résztulajdonosaként is támogatta a szocialisták kórház-privatizációs terveit.

Kérdés, hogy mit lép az ORTT döntésére a Fidesz, és hogyan védi meg érdekeit a hirtelen előnybe került MSZP. Felmerült, hogy az új helyzetben a jobboldallal is jó viszonyt ápoló EBRD, vagyis az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank közelíteni próbál a Fideszhez, de az Index úgy tudja, az Advenio ragaszkodik a frekvenciához. Egy országos kereskedelmi rádió nemcsak azért jön jól a pártoknak, mert egy-egy bulvárinterjúval több emberhez tudnak eljutni, mint két tucat többoldalas elemzéssel bármelyik pártközeli napilapban, hanem mert egy jól menő kereskedelmi rádió jó kifizetőhely a párthoz hű vállalkozóknak és érdekköreiknek a választások közti években.
(www.index.hu)