Kategória: Aktuális.

Az online shopping kezdetén a legnagyobb kereskedői láncok nem igazán fektettek e-kereskedelmi csatornák kiépítésébe, mert úgy gondolták, ezzel saját üzletmenetüknek árthatnak. Az Internetet inkább fenyegetésnek élték meg, nem pedig lehetőségként. Mára már azonban az online kereskedelmi forgalom jelentős részét adják a nagy áruházláncok.

A többcsatornás kereskedők (áruházláncokkal vagy katalógusokkal /call centerekkel együtt) az Internet Retailer magazin 500 legfontosabb weboldalán történt vásárlások 56%-áért felelősek. A szóban forgó 500 oldal a becslések szerint a 2008-as teljes forgalom 74%-át tette ki.

A Shop.org és a Forrester Research arról is írt jelentésében, hogy a több csatornán működő kereskedők jobban teljesítettek az eladások növekedésének tekintetében, mint a csak weben működő áruházak. Míg a többcsatornás kereskedők 68%-a 2009 első negyedévében növekedésről számolt be előző évi eredményeihez képest, a webes áruházaknak csupán 39%-a mondhatta ezt el magáról.

"A fogyasztók egyre inkább elvárják a kereskedőktől, hogy kényelmesebb, rugalmasabb és személyre szabottabb szolgáltatásokat nyújtsanak, melyek kihasználják a többféle kereskedelmi csatornából származó előnyöket" – mondta Jeffrey Grau, az eMarketer senior elemzője, a többcsatornás kereskedelemről szóló jelentés szerzője.

Az áruházak azért kedvelik a többcsatornás vevőket, mert nagyobb értékben vásárolnak, mint azok, akik csak egy csatornán aktívak.
A Nielsen Online szerint azok a vásárlók akik egy adott kereskedelmi láncban és az internetes shopjában is vásároltak, 2008-ban 57%-kal többet költöttek, mint a lánc átlagos offline vásárlói, és 62%-kal többet, mint az átlagos online vevői.

"A keresztcsatornás értékesítéshez tartozó viselkedési formák közül a hagyományos üzletekben történő vásárlásokat megelőző online információkeresés már önmagában külön jelentőséggel bír" – mondta Mr. Grau.
(DMSZ-eMarketer)