Kategória: Aktuális.

Ezenkívül a Keresési Trendek számos új funkcióval bővült. Ezek közül a legfontosabb, hogy bizonyos kifejezéseknél a korábbi adatokból és keresési mintákból extrapolálással dolgozó rendszer előre képes jelezni a közeljövő várható trendjeit. Ráadásul mostantól az animált térkép segítségével vizuálisan követhetővé vált az is, hogyan változott a múltban az adott kifejezés iránt mutatott érdeklődés a különböző régiókban.

A Keresési Trendek nemcsak kulcsszavaik listáját bővíteni kívánó hirdetőknek lehet hasznos segítőtársa, hanem gazdasági trendeket elemző közgazdászoknak vagy társadalmi jelenségekre érzékeny szociológusoknak is.

A szolgáltatás főbb jellemzői:

– Előrejelzés – az előrejelzés funkció segítségével megbecsülhető egy adott kifejezés iránti, jövőbeli igény.
– Regionális érdeklődés – megtekinthető, hogy az idő múlásával hogyan változott a keresőkifejezés népszerűsége a különböző országokban.
– Beágyazható összehasonlító táblázatok – a Keresési Trendek bármelyik grafikonja könnyűszerrel beágyazható weblapokba.
– Érdeklődés idő szerint – megfigyelhető, hogy az idő múlásával hogyan nőtt vagy csökkent egy adott kifejezés egyedi, vagy több eltérő kifejezés egymáshoz viszonyított népszerűsége.
– Legnépszerűbb és leggyorsabban növekvő kapcsolódó keresések – megmutatja, hogy az adott keresőkifejezéshez kapcsolódó mely kifejezések a legnépszerűbbek, illetve melyek növekedtek a legdinamikusabban.
– Keresés finomítása kategória alapján – a keresések kategória szerint szűkíthetők: más eredmények születnek például, ha a telekommunikációs vagy ha a társadalmi kategóriában vizsgáljuk a Pannon szóhoz kapcsolódó trendeket és kereséseket. Ugyanígy megtekinthető az adott kategóriák legnépszerűbb, illetve legnagyobb mértékben növekvő keresőkifejezéseinek tízes toplistája is.

"A Keresési Trendek bepillantást nyújt abba, hogy az elmúlt öt évben, illetve ma mi foglalkoztatja az embereket. A szolgáltatás nemcsak unaloműzésnek kiváló, hanem hatékony marketingeszköz is lehet azon cégek és vállalkozások számára, amelyek tudni szeretnék, hogy mi érdekli potenciális vagy meglévő ügyfeleiket." – mondta Peresztegi Zoltán, a Google Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.

A "Pénzügyi és biztosítási" kategória keresései 2004-től 2007-ig meglehetősen ciklikus képet mutattak: nagyobb kilengésektől mentes időszak januártól októberig, hirtelen megugró érdeklődés novemberben, majd gyors zuhanás a decemberi ünnepek időszakára. Ebbe a ritmusba zavart be tavaly a Magyarországra begyűrűző pénzügyi válság: a tavalyi évben már szeptemberben megnőtt a keresések száma, októberben pedig minden korábbinál magasabbra emelkedett. Jellemző, hogy még a szokásos decemberi zuhanással együtt is nagyobb maradt az érdeklődés a téma iránt, mint az év elején:
google_penz1

Vajon a tőzsdére milyen hatással volt ez? Ehhez mindössze a "tőzsde" és "részvény" szavakra kell rákeresni, és azonnal láthatóvá válik minden: kisebb hullámhegyektől és -völgyektől eltekintve a 2004-től 2008 közepéig tartó időszak viszonylag egyenletes volt, tavaly októberben azonban mindenki a részvényárfolyamokkal és a tőzsdékkel foglalkozott:
google_penz2

Érdekes kérdés az is, hogy a válság gyakorolt-e valamilyen hatást a biztosítási iparág szezonalitására. A "biztosítás" kifejezésre elvégzett keresésből kiderül, hogy az ebbe a típusba tartozó pénzügyi termékek közül honfitársainkat a kötelező gépjármű-biztosítás hozta a legjobban lázba az elmúlt években. A grafikonról világosan leolvasható a trend: októberben aránylag kis, novemberben, a biztosítóváltás időszakában pedig óriási mértékben megnő a biztosításra irányuló keresések száma:
google_penz3

Akinek a biztosítóváltás szokásos időpontja önmagában nem elég erős bizonyíték, azt a"’biztosítás" szóhoz kapcsolódó keresési toplisták győzik meg: a legnépszerűbb kifejezések közül hét köthető ehhez a témához, és a legdinamikusabban növekvő keresések között is a második helyet foglalja el:

google_bizt

A Keresési Trendek a http://google.com/insights/search címen érhető el.

(BrandTrend)