Kategória: Aktuális.

A Magyar Televízió szolid nyereséggel, 166 millió forint mérleg szerinti eredménnyel zárta a tavalyi évet.

A Labdarúgó Európa-bajnokság, valamint az olimpia közvetítése miatt a kereskedelmi bevételek tavaly több mint egymilliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbi értéket.

Az előző év azonos időszakához képest mind a két kiemelt sportesemény hónapjában közel háromszorosára nőtt a bevétel.

Az MTV költségvetésből származó forrásai a 2007-es szinten maradtak, nominálisan tehát ugyanakkora összegből, reálértéken azonban mintegy másfél milliárd forinttal kevesebből gazdálkodott a köztelevízió. A társaság egyéb területen is elvonással szembesült: a tulajdonos elvárásai és korábbi ígéretei ellenére létszámcsökkentési támogatást nem kapott, de a digitális átálláshoz kapcsolódó kiadásokra és műszaki fejlesztésre sem biztosított forrást az állam. Nem került sor a Magyar Rádióval közösen tulajdonolt, a műsorkészítést nem támogató Benczúr utcai vendégház értékesítésére sem. A bevételkiesés a műsoros költségek csökkentését, a létszám racionalizálás és a beruházások visszafogását vonta maga után.

"Köztudott, hogy a Magyar Televízió évek óta súlyosan alulfinanszírozott. Az előre látható volt, hogy 2009-ben a költözés és a legszükségesebb beruházások egyszeri, de számottevő kiadást jelentenek, ezért mindent megtettünk, hogy a kereskedelmi tevékenység révén többletforrásokhoz jusson a részvénytársaság – értékelte a tavalyi évet Nagy Attila, az MTV gazdasági igazgatója. A külső körülmények viszont ma már jóval kedvezőtlenebbek, a finanszírozás milliárdos elmaradásaival együtt kiszolgáltatottá teszik a vállalatot, ami megakaszthatja akár a digitális átállást is" – tette hozzá.

A köztelevízió 2005 óta minden évet nyereséggel zárt; kiadásait a mindenkori bevételeihez igazította, így megőrizhette pénzügyi egyensúlyát. A Magyar Televízió két csatornáján évente összesen egymillió percnyi műsort sugároz, és miközben a médiatörvényben rögzített előírásokat évről évre lényegesen túlteljesíti, az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága 2008-ban egyszer sem marasztalta el.

Főbb sarokszámok az MTV Zrt. 2008. évi mérleg- és eredmény-kimutatásából
(millió forintban)
mtv_sarokszamok

(BrandTrend)