Kategória: Aktuális.

A közönség legnagyobb része felállva ünnepelte a gól után – ami akár meglepőnek is tekinthető. Sokan ugyanis úgy gondolják: Beckham cserbenhagyta a Galaxyt, amikor a télen a Milanhoz igazolt, majd az eredeti, márciusi kölcsönadási határidő helyett júliusig maradt. A csapatnak pedig nem ment nélküle – igaz, a 2007, 2008-as évet tekintve vele sem igazán.

Az igazi nagy pofon azonban üzleti volt: a Los Angeles Galaxy le kellett, hogy fújja ázsiai road-show-it, mert arra Beckham nélkül az ottaniak nem voltak kíváncsiak. Ugyanígy Los Angelesben is megcsappant a jegyet váltók száma.

És bár júliusi visszatérésére rengetegen voltak kíváncsiak, sokan kifütyülték – annak ellenére, hogy az első meccsén a Galaxy bombagólokkal, 3-1-re nyert New Yorkban. Ugyanígy füttykoncert várta a Los Angeles gálameccsén, amit épp a Milannal játszott – pedig mindkét Galaxy gól az ő előkészítéséből született a 2-2-ra végződő találkozón. Újabb fricskaként Beckhamet nem választották be az észak-amerikai profi labdarúgóliga (Major League Soccer, MLS) All Star válogatottjába sem.

A fenti helyzet azonban nem is annyira újdonság Beckham számára. Karrierje meghatározó momentumaként emlegetik az 1998-as világbajnokságot, amikor az Argentína elleni meccsen kiállították felelőtlen viselkedése miatt. A tíz emberrel játszó Anglia pedig ugyan megtartotta a döntetlent, de aztán a büntetőpárbajban alulmaradt.
A következő napokban és hetekben aztán durván becsmérlő szalagcímek jelentek meg. A Daily Mirror a következőkkel jelent meg: "Tíz hős oroszlán és egy hülyegyerek". Egy másik lap azt írta: "Beckham kiejtette Angliát a világbajnokságról". Egy harmadik lap szerint "David Beckham Anglia szégyene! Soha többé nem lehet válogatott!". Egy negyedik szalagcím szerint: "Beckham halott. Éljen Owen!". A legérdekesebb azonban a Daily Mirror által készített "sztár darts tábla" volt. Ezen 21 utált sztár szerepelt, a céltábla közepén természetesen David Beckhammel. És a szöveg? "Keserű? Töltse ki mérgét a mi David Beckham dartstáblánkon!"

A hisztéria aztán folytatódott a nézőtéren: az Arsenal szurkolói Beckhamet ócsároló zászlókkal jelentek meg a Wembleyben: "Beckscum" – mondta az egyik tábla, ami "Becksöpredék"-nek fordítható. A londoni West Ham United lapjának szerkesztője tízezer piros lapot akart nyomtatni, hogy így tiltakozzon Beckham lénye ellen. A Pleasant Pheasant pub bejáratánál lévő lámpavasra egy Beckham bábút lógattak fel, jelezvén, hogy a játékost fel kellene akasztani. De a legkevesebb is az volt, hogy ahányszor labdához ért, pfujolás kísérte a mozdulatot.

A támadás hatására az Adidas kénytelen volt visszavonni két, vele készült hirdetését, így úgy látszott, minden összeomlik.

De a játékosnak volt válasza: "Tudtam, hogy a nyári esetet leginkább jó játékkal tudom feledtetni. Ezért kétszeres erővel edzettem, naponta túlóráztam és gyakoroltam a pontrúgásokat. Nem hibázhatok – ezt mondogattam magamban."

És lőn: a világbajnokság utáni első mérkőzésen, a Leicester elleni bajnokin már 2-0-ra vezetett az ellenfél, amikor Sheringham szépített. Már csak egy perc volt hátra, amikor a United szabadrúgáshoz jutott: és David Beckham becsavarta a labdát!
És bár a többi csapat szurkolóit nem lehetett egy góllal meggyőzni, egész éves teljesítménye alapján újra kezdték elhinni, hogy jó játékos. 10 hónappal az argentin-eset után a Manchester megnyerte a bajnokságot, a kupát, és a Bajnokok Ligáját is. Két évre rá, 2001-ben pedig Beckham a görögök ellen utolsó percben lőtt szabadrúgásgólja járult hozzá ahhoz, hogy az angolok egyenes ágon jussanak ki a vébére. Ekkor bocsátottak meg neki végképp az angol szurkolók.

És a Barcelona ellen szerzett LA Galaxy gól után úgy tűnik, az amerikaiak is enyhülnek. Igaz, ennek ellenére Beckham valószínűleg csak 2009 novemberéig marad a csapatnál. Utána ismét Európában köt ki, hogy a szövetségi kapitány, Fabio Capello szeme előtt legyen. Nagy vágya ugyanis, hogy 2010-ben is részt vehessen a világbajnokságon – akkor épp 35 éves lesz.

És hogy milyen csapatok lehetnek vevők rá? A Milan, ahol tavasszal remek szezonja volt. A Chelsea, ahol az edző az, aki tavasszal, a Milannal trenírozta: Carlo Ancelotti. És egy másik angol csapat, ahol talán a legtöbb pénz van megvásárlására: a Manchester City. Igaz, Beckham korábban azt mondta, hogy Angliában számára csak egy csapat van, a Manchester United, de a válogatottság érdekében még bármi történhet.

(Szerző: Papp-Váry Árpád Ferenc)
(Augusztustól kapható a boltokban a szerző új könyve: Mágikus márkázás – Beckham – Hogyan lett egy futballistából globális márka?)
(BrandTrend)