Kategória: Aktuális.

Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke és Michael Tippin, a Tippin Corporation elnök-vezérigazgatója reggel aláírták a záró jegyzőkönyvet.

Medveczky_Tippin_alairas

A főbejárat kulcsának szimbolikus átnyújtásával a Magyar Televízió végleg elhagyta az épületet.

Medveczky_Tippin_kulcs_es_tabla

Közel negyvenéves álom vált valóra azzal, hogy a Magyar Televízió minden munkatársa elköltözött az új médiaüzembe. "Néhány napja már Óbudáról sugározzuk az adást. Annak külön örülök, hogy nézőink a képernyőn észre sem vették a számunkra korszakos változást – mondta Medveczky Balázs. őszintén kívánom, hogy az Önök kezei között ez az épület, a magyar televíziózás bölcsője, a Tőzsdepalota visszakapja régi fényét, és újra a magyar főváros ékköve legyen!" – tette hozzá az MTV alelnöke.

"Az intézmény 52 év után távozik a Házból és a Szabadság térről, székhelyük áthelyezése egy modern létesítménybe egyszerre történelmi és előremutató. Ígérhetem, az épület és a tér megőrzi a Magyar Televíziót jó emlékezetében." – Michael Tippin ezekkel a szavakkal búcsúztatta el a köztelevíziót, és egyúttal megköszönte a költözésben közreműködők szakszerű hozzáállását.

Medveczky Balázs beszéde a Tőzsdepalota átadása alkalmából
(2009. július 31.)
resized__510x340_Medveczky_tavozoban

"Tisztelt Elnök úr, Hölgyeim és Uraim!

Nehéz most megszólalni, noha tudtam, ma jön el ez a perc. A pillanat, amikor 52 év után a Magyar Televízió átadja a Szabadság tér tizenhetet. Most tényleg igaz, hogy az egyik szemem sír, a másik meg nevet. 

És így volt ez egy hete is. Akkor csaknem háromezer kollégámmal búcsúztunk a magyar televíziózás emblematikus épületétől. Örömkönnyek között köszöntünk el. Mert ez a ház nekünk a HÁZ, az otthonunk volt. Nekünk ez nem a Tőzsdepalota volt, hanem tévézés bölcsője. És örökre az marad. Az embernek mindig emlékeznie kell rá, honnan indult.

De örülünk is, mert tudjuk, hová érkeztünk. Mert valóra vált egy álom, egy közel negyvenéves álom: a Magyar Televízió minden munkatársa elköltözött az új médiaüzembe. Néhány napja már Óbudáról sugározzuk az adást. Annak külön örülök, hogy nézőink a képernyőn észre sem vették a számunkra korszakos változást.

Köszönöm mindenkinek, aki fél éven át keményen dolgozott, hogy az utolsó kazetta is az új helyére kerüljön! Köszönöm a megfeszített munkát az áttelepülést szervező stábnak! Köszönöm neked Ági, aki irányítottad a költözést! Jó, hogy a csapat tagjai közül most néhányan itt vagytok velem…

A Magyar Televízió ötvenkét éves postacíme tehát megváltozott. A Szabadság tér 17. a Tippin Corporation-é. Itt a kulcs és itt a házszámtábla. Átadom. 

őszintén kívánom, hogy az Önök kezei között ez az épület, a magyar televíziózás bölcsője, a Tőzsdepalota visszakapja régi fényét, és újra a magyar főváros ékköve legyen!"

A KÖLTÖZÉSRőL
Már tavaly decemberben bedobozolták és Óbudára szállíttatták a Filmarchívum Szabadság téri épületben tárolt 140 000 tekercsét. Az MTV tárai januárban kerültek végleges helyükre. 120 ezer jelmez és 60 ezer kellék, 1 500 köbméternyi díszlet, 6 ezer darab bútor, 140 ezer filmtekercs talált új otthonra. Az Archívum költöztetése során 3500 többféle méretű dobozt, 351 700 adathordozót és 77 speciális bútort, az irattárnál 3 700 egységdobozt mozgattak meg. Az intézmény könyvtárából több mint 1000 doboz könyvet, a régi óbudai irattárból 5 ezer doboznyi anyagot helyeztek el az új komplexumban. A tehergépkocsik közel 2 ezer fordulóval szállították ki a berendezési és felszerelési tárgyakat, a műszaki, illetve a műsorkészítéshez szükséges egyéb eszközöket, valamint a mintegy 12 ezer különféle méretű dobozt Óbudára. A köztévé régi és mai munkatársai 2009. július 23-án este közösen búcsúztak el több mint 52 év után a Szabadság téri székházuktól.

A SZÉKHÁZRÓL
A főváros központjában, a bank- és kormányzati negyedben, a történelmi Lipótváros szívében, Budapest egyik legszebb terén álló épület eredetileg Tőzsdepalotának épült. Alpár Ignác tervei alapján készült eklektikus-szecessziós stílusban, 1897 és 1907 között. Miután 1948-ban bezárt a tőzsde, először a Lenin Intézetet, később a Technika házát fogadta be. A nemzeti televíziónak 1957-től a Tőzsdepalota adott otthont, bár a hetvenes évek elejére már kiderült, műsorkészítésre az átalakítások ellenére sem egészen alkalmas az épület. Több meghiúsult terv és néhány évtized után, az ezredfordulón az ÁPV Rt. megvásárolta a Tőzsdepalotát a Magyar Televíziótól, ekkor már tervezték az MTV Óbudára költöztetését. A belvárosi ingatlant végül 2006 januárjában egy műemlék épületek fejlesztésével foglalkozó cég, a Tippin Corporation vette meg az államtól. Az új, kifejezetten televíziózás céljára tervezett gyártóbázis kialakításának előkészületei 2007 tavaszán kezdődtek, modern központjába 2009 júliusában költözött át teljesen az MTV.
(BrandTrend)