Kategória: Aktuális.

"A parlament által felügyelt médiahatóság egy ilyen döntéssel ugyanis ellehetetlenítené az Országgyűlés által alapított közszolgálati televíziók működését, miután a külföldi tulajdonú kereskedelmi tévék koncessziós díjának megfelezése nyomán megfeleződik az összeg, amit a két közmédium a koncessziós díjból kap. A közmédia függetlenségének és normatív finanszírozásának fenntartása ugyanakkor olyan európai uniós elvárás, amellyel nem helyezkedhet szembe egyetlen testület sem.

Az országos kereskedelmi televízióknak nyújtandó példátlan mértékű kedvezményt a nézők fizetik meg. Akkor is, ha a kieső több százmillió forintot hosszú távon adóforintokból pótolják, akkor is, ha a köztelevíziók gazdasági, politikai kiszolgáltatottságba süllyednek, és akkor is, ha a közszolgálati műsorok készítésére szánt összeget kell kényszerűen lefaragniuk. Felelősen gazdálkodó vezetők nem fogadhatják el, hogy miközben az adófizetők, családjaik és a hazai vállalkozások a válság miatt megszorításokkal szembesülnek, addig a döntéshozók meglévő forrásokról mondanak le úgy, hogy nem biztosítják annak pótlását.

A Magyar Televízió és a Duna Televízió szerint indokolhatatlan a magyar tévés piacot domináló, külföldi tulajdonú, évről évre rekordprofitot elérő két nagy országos kereskedelmi adó megsegítése. Tudomásul kell venni, hogy a gazdasági válság nem csak a kereskedelmi televíziókat érinti, hanem a közmédiumokat is. A jelentősen megdrágult euró több százmillió forintos pluszkiadást ró mindkét közmédia vállalatra: többet kell fizetni például sportközvetítések és a külföldi filmek sugárzásáért. A kereskedelmi bevételek eközben a közmédiumoknál is csökkennek, mert az Magyar Televízióban és a Duna Televízióban is kevesebb a hirdető. Az új kormány tervezett válságkezelő intézkedései még nehezebb helyzetbe hozzák a közmédiát, hiszen sajtóértesülések szerint, a központi források csökkentését tervezi a közszolgálati médiumok költségvetésének terhére, az ÁFA öt százalékos emelése pedig további százmilliókkal növeli a köztévék forráshiányát.

A közmédia támogatásának évek óta tartó, folyamatos csökkenése nemcsak gazdaságilag taszítja kiszolgáltatott helyzetbe a nemzeti médiavállalatokat, de akadályozza a demokratikus alapértékeket érvényre juttató, független, a társadalmi párbeszédet szolgáló műsorkészítést, ezáltal az állampolgárokat rövidíti meg. A Magyar Televízió és a Duna Televízió mindezek miatt tiltakozik az országos kereskedelmi tévék koncessziós díjának csökkentése ellen. Mindkét közmédium arra kéri az Országos Rádió és Televízió Testületet, hogy álljon ki a közszolgálati médiumok normatív finanszírozása és függetlensége mellett."

Medveczky_Cselenyi2
Medveczky Balázs ügyvezető alelnök Magyar Televízió, Cselényi László   Duna Televízió elnök 

(BrandTrend)