Kategória: Aktuális.

A Magyar Telekom az úgynevezett "D" csomagra pályázott és nettó 500 millió forintos ajánlatával elnyerte a 84MHz sávszélességű blokk tíz évre szóló használati jogosultságát. Az 56MHz sávszélességű "E" csomagra az Antenna Hungária és a GTS-Datanet Kft. pályázott, a szintén tíz évre szóló használati jogosultságot nettó 220 millió forintos ajánlatával az Antenna Hungária nyerte.

A 26GHz-es frekvencia használatbavétele hozzájárulhat a szélessávúinternet-lefedettség növeléséhez és a spektrum révén új szolgáltatások jelenhetnek meg a magyar hírközlési piacon.

A 450Mhz-es sáv hasznosítására kiírt pályázatot részben a bíráló bizottság javaslatára, részben saját döntése alapján, az NHH eredménytelennek minősítette és lezárta. A pályázók – a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. és a Mobile Wireless Broadband Hungary Távközlési Zrt. (MWBH) – által benyújtott, a bírálat alapját képező üzleti tervek nem voltak kellően megalapozottak. Az NHH megítélése szerint egyik pályázat sem támasztotta alá a hatóság által megfogalmazott és elvárt célok teljesülését, sem a piacélénkítést, sem a jelenleg szélessávú hálózatokkal gyengén ellátott települések lefedettségének érdemi javítását.

Mivel az NHH már korábban döntött első- és másodfokon is az esetleges új, negyedik mobilszolgáltató piacra lépést lehetővé tevő – "A" csomag – pályázatának lezárásáról és így az "A" és "B" csomag eredményeként várt új szereplőknek fenntartott további 26GHz-es frekvenciacsomagok ("C", "F", "G") pályázata is eredménytelen.
(BrandTrend)