Kategória: Aktuális.

"A japánok körében is növekszik az úgynevezett "anti age" táplálék-kiegészítők, vagyis az olyan termékek iránti érdeklődés, melyeknek tudományosan bizonyított hatásuk van az emberi öregedés lassítása terén.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara 2004 óta több országban, köztük Japánban is folytat paprikakísérleteket. A kutatások során jól vizsgázott a szigetország kalciumban szegény talaján a magyar paradicsompaprika, amely két, nagyüzemi termesztéssel, illetve forgalmazással foglalkozó japán óriáscég érdeklődését is felkeltette a 2009. március 3-6. között Tokióban megrendezett 34. Foodex Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításon.

A kísérletek során a japán talaj és éghajlati viszonyokhoz nemesített, C vitaminban és kalciumban különösen gazdag paradicsompaprika is ebbe a körbe tartozik" – fejtette ki a kutatást vezető Lantos Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának tanára. A sikeres eredményeknek köszönhetően a különleges paprikafajta, mint egyedüli magyar termék nagyüzemi termesztése is beindulhat a távol keleti országban.

A világ egyik legrangosabb, élelmiszereket és italkészítményeket felvonultató kiállításának díszvendége volt Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, aki a magyar élelmiszerek és borok japán exportjának előmozdítása céljából folytatott tárgyalásokat általános agrárkérdések mellett állat- és növény egészségügyi témákról, valamint a kétoldalú tudományos agrárkapcsolatok erősítésének lehetőségeiről. A látogatás során szó esett a felsőoktatás együttműködési lehetőségeiről is, melynek köszönhetően a jövőben a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara és a japán agrártudományi egyetemek között kutatási együttműködések és hallgatói csereprogramok jöhetnek létre.
A tokiói megbeszélések folytatásaként, a részletek kidolgozásának céljából április közepén japán egyetemi delegációt lát vendégül a hódmezővásárhelyi székhelyű Mezőgazdasági Kar.
(BrandTrend)