Kategória: Aktuális.

Az NHH és Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogerős döntései ellenére, a mai napig engedély nélkül, jogellenesen szól a Jonathán Rádió Kft. által üzemeltetett miskolci (106,5 MHz) és nyíregyházi (102,6 MHz) rádió is. A közeljövőben az NHH ezen rádiók leállítása érdekében is eljár.

A pecsét esetleges önkényes eltávolítása, illetve a sugárzás újbóli beindítása a büntető törvénykönyv (Btk.) szerint a zártörés vétségét is megvalósítja az engedély nélküli üzemeltetés mellett.

A három rádió műsorszolgáltatási szerződését az ORTT 2008 nyarán mondta fel, kimondva, hogy a nyírségi médiavállalkozás nem működtetheti tovább a miskolci, debreceni és nyíregyházi rádiócsatornáit. Ezt követően az NHH visszavonta a rádiók számára a frekvenciahasználatot lehetővé tevő rádióengedélyt. Az NHH határozata jogerős és végrehajtható.

Mivel a jelenleg már felszámolás alatt álló Jonathán Rádió Kft. nem tett eleget a jogerős hatósági határozatban foglaltaknak, az NHH az elmúlt héten helyszíni ellenőrzést tartott. A múlt heti ellenőrzés idejére mindhárom rádiót a jogkövető magatartás látszatát keltve rövid időre leállították, majd újra szólni kezdtek, és ezzel folyamatos jogsértést követnek el. Az NHH a debreceni adó leállítása mellett piacfelügyeleti eljárást is indított a rádiók ellen, hogy ezzel is megakadályozza a további jogsértéseket.

Az NHH a piacfelügyeleti eljárás keretében jogkövető magatartásra szólíthatja fel a rádiókat, illetve bírságot szabhat ki. A bírság mértéke akár a visszavont rádióengedélyben szereplő éves frekvenciahasználati díj tízszerese is lehet.

Az NHH eltökélt a jogsértő helyzet megszűntetésében és minden törvényes eszközt felhasznál, hogy a piacon a rendet helyreállítsa, hogy a törvénytelen frekvenciahasználat ne okozzon további versenyhátrányt a jogszerűen működő rádióknak.
(BrandTrend)