Kategória: Aktuális.

A 2004 óta mért legalacsonyabb éves befektetési volumen elsősorban a külföldi ingatlan-befektetők távolmaradásnak köszönhető. A Cushman & Wakefield által készített "Nemzetközi Befektetési Atlasz 2009" kutatás előjelzése alapján az idei évben tovább csökken a befektetések volumene, amely 412 milliárd dollár körül várható az év végén. 

Az elmúlt évben a kereskedelmi ingatlanbefektetések volumene Észak-Amerikában csökkent a legnagyobb mértékben, ahol 116 milliárd dollárra esett vissza az éves befektetési volumen. Ez az érték 73 százalékkal alacsonyabb, mint a 2007-ben mért 437 milliárd dollár befektetési volumen. A visszaesésnek köszönhetően Észak-Amerika elveszítette a világ legnépszerűbb befektetési célpontjainak rangsorában 2007-ben megszerzett vezető pozicióját, így a rangsorban – Európa és Ázsia után – a harmadik helyen végzett 2008-ban.

cw_ingatlan_1

A többi földrészen is jelentősen visszaesett az ingatlanbefektetések értéke. Európában 178 milliárd dollárra csökkent a befektetések nagysága, amely 52 százalékkal alacsonyabb, mint a 2007-ben befektetett 367 milliárd dollár. Ázsiában 131 milliárd dollárra esett vissza a befektetések volumene, amely 45 százalékkal alacsonyabb, mint a 2007-ben mért 237 milliárd dollár. A legkisebb visszaesés Latin Amerikában történt, ahol csupán 9 százalékkal, összesen 8,9 milliárd dollárra csökkent a befektetések értéke (2007-ben 9,8 milliárd dollár volt). 

A befektetések szempontjából Európa volt a legnépszerűbb földrész, amely az összes ingatlanbefektetés 41 százalékát vonzotta. A második helyen Ázsia végzett 30 százalékkal.

cw_ingatlan_2

Az országok közül az Amerikai Egyesült Államok vonzotta a világ összes ingatlanbefektetésének 25 százalékát, összesen 107,1 milliárd dollárt. A második legnépszerűbb ingatlanbefektetési célország Kína volt, ahol a világ összes ingatlanbefektetésének 12 százaléka, összesen 50,3 milliárd dollár értékű befektetés történt az elmúlt évben. Nagy Britannia 9 százalékban részesedett a világ ingatlanbefektetéseiből (2008. éves volumen 37,1 milliárd dollár). Japán és Németország részesedése egyaránt 7-7 százalék volt, összesen 29,3 milliárd, illetve 28,8 milliárd dollár értékű ingatlanbefektetéssel. 

David Hutchings, a Cushman & Wakefield EMEA régió piackutatási vezetője elmondta: "Látszólag a világ minden térségében csökkent az ingatlanbefektetések nagysága, mégis az érett piacok szenvedték el a legnagyobb visszaesést. A fejlődő országokba irányult világ ingatlanbefektetéseinek 22 százaléka, míg 2006-ban ez az arány csupán 9 százalék volt. Kína egyértelműen a legmeghatározóbb ezen piacok közül, de Oroszország, India és Brazília mindegyikében jelentősen megemelkedett a befektetések értéke, így a 15., 16. és a 20. helyre emelkedtek a rangsorban."

"A piac teljesítményének csúcspontján az árazás a legtöbb országban nagyon agresszív volt és sokszor elszakadt a valós piaci helyzettől. Az is igaz viszont, hogy most az árazás néhány piacon talán túlságosan konzervatív, és ismét figyelmen kívül hagyva a piac alapvető lehetőségeit." 

"Általában elmondhatjuk, hogy az érett piacokon már megindult az árkorrekció. Az a véleményünk, hogy amelyik piac elsőként szenvedte el a problémákat, az elsőként fog rendbe jönni. Az Egyesült Államok és Nagy Britannia valószínűleg kiváltságos helyzetben lesznek 2009 második felében, mivel a befektetők már keresik a kedvező befektetési lehetőségeket ezekben az országokban. Franciaországban és Németországban a kereslet várhatóan csökkenni fog a következő hónapokban, de 2009 második felében a befektetések csekély növekedése várható. Latin Amerika szintén jól zárja az idei évet, amennyiben a régió gazdasága az előrejelzések szerint teljesít."  

Ázsiában az idei az évben a befektetések további csökkenése várható. Ez a tendencia egészen addig tart, amíg meg nem történik az árkorrekció, amely további befektetőket fog vonzani. A legtöbb piac esetében 2009 második felében javulás várható, de a befektetések valódi fellendülésére 2010. év közepéig, a bérleti díjak stabilizálódásáig várni kell." 

Az ingatlan átárazódás világszerte nyugatról keletre történt, amely az Egyesült Államokból és Nagy Britanniából átterjedt Kelet-Európára, Közel-Keletre és mostanra elérte Ázsia nagy részét. A fejlődő piacok, így Ukrajna, Mexikó és Oroszország tapasztalta a legnagyobb mértékű hozam növekedést. 

Az átárazás Európát érintette legnagyobb mértékben. Nyugat-Európa után Kelet-Európában is minden szektorban jelentősen változtak a hozamok. A kiskereskedelmi üzletek valamivel jobb helyzetben vannak, mint az irodák, vagy az ipari ingatlanok, de más kiskereskedelmi formák, így a bevásárlóközpontok és a kiskereskedelmi raktáráruházak esetében jelentősen emelkednek a hozamok. 

Észak-Amerikában a mutatószámok általában 31 bázisponttal változtak 2008-ban, míg Európában 111 bázispont változás történt. Ez háttérbe szorítja az értékbeli változások valódi mértékét, habár ezt kevés számú tranzakció bizonyítja.  

Latin Amerika és Ázsia viszonylag jól teljesített 2008-ban, de az utolsó negyedévben a globális lassulás következtésben itt is emelkedni kezdtek a hozamok. 

Minden kereskedelmi ingatlanszektort érintett a befektetések csökkenése, de jelentős regionális különbségek tapasztalhatóak. Európában a kiskereskedelmi és az ipari szektor piaci részesedése növekedett az irodai szektor rovására. Ázsiában viszont az irodapiaci befektetések összege emelkedett a telek és a fejlesztések kárára. Észak-Amerikában a fogyasztói költésekre érzékeny szektorok, így a kiskereskedelem és szálloda szektor szenvedték el a legnagyobb veszteséget, de az irodai szektor megnövelte a piacrészesedését és számos jelentős ingatlan cserélt gazdát. Latin Amerikában pedig a kiskereskedelmi szektort előnyben részesítették az irodákhoz viszonyítva.
(BrandTrend)