Kategória: Aktuális.

A Szórakoztató Főszerkesztőség új vezetőjeként  3 nap múlva munkába álló Várkonyi Attila már dolgozott az MTV-nek: szerkesztő-műsorvezetőként vett részt a Három kívánság és a Jövő-menő című műsorokban.

Kereskedelmi csatornák műsoraiban is közreműködött. Műsorkészítő munkatársa volt a TV2 több szórakoztató programjának, valamint a Z csatornának, a Sport1 és Sport2 adókat üzemeltető televízióban pedig marketing-igazgató és műsorvezető volt.

Nemcsak televíziós, hanem rádiós tapasztalata is van Várkonyi Attilának. A közszolgálati Magyar Rádióban 2003-tól két éven át volt a Petőfi adó főszerkesztője. Rádiós műsorkészítőként egyebek között a Juventus Rádió legsikeresebb időszakában programigazgató, valamint több szórakoztató produkció szerkesztő-műsorvezetője volt. Hazai és nemzetközi sportversenyekről is tudósított; olimpiáról és paralimpiáról eddig kétszer: tavaly Pekingből, 2004-ben pedig Athénból.
Az év rádiósának 1996-ban megválasztott Várkonyi Attila több állami és kormánykitüntetés birtokosa, például a hátrányos helyzetű és fogyatékos fiatalok társadalmi elfogadottságának elősegítésért Magyar Ifjúságért Díjat kapott. 14 éve szervez hátrányos helyzetű gyerekek, intézetek és nevelőotthonok javára országos gyűjtést és koncertsorozatot DJ Dominique és Barátai néven. 

Várkonyi a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karán végzett. Az Egyesült Államokban elméleti és magfizikát hallgatott, de ugyancsak Amerikában filmesztétikát és dramaturgiát is tanult, valamint média- és marketing tanulmányokat is folytatott. Jelenleg a Kodolányi János Főiskola docense, korábban pedig több egyetemen és főiskolán meghívott oktatóként dolgozott. Angolul felsőfokon, oroszul középfokon beszél.

A most távozó főszerkesztő, Román Péter (63 éves) 2005 szeptembere óta állt Szórakoztató Főszerkesztőség élén. Irányítása alatt került a Magyar Televízió képernyőjére az ötödik évadjánál tartó Csináljuk a fesztivált című műsorsorozat, a tavalyi A Társulat című szereplőválogató verseny, amelynek végeredménye az István, a király című rockopera jubileumi előadása volt, tehetséges fiatal énekesekkel. Az ő nevéhez kötődik egyebek között Az örökös című kvízjáték, a Tiszta Kabaré című sorozat, a Tűzvonalban címmel képernyőre került rendőrkrimi-sorozat, a Sas Tamás filmjéből tévére adaptált Presszó és azok a művészportrék is, amelyeket Alföldi Róbert készített. Az MTV szórakozató műsorai közül több szinte minden héten a köztelevízió legnézettebb produkciója volt.

Román Péter először 39 éve, 1970-ben kezdett dolgozni a Magyar Televízióban. Pályája elején felvételvezető, majd gyártás- és főgyártásvezető volt. Gyártásszervezőként diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1981-ben. Később a belpolitikai szerkesztőség főszerkesztő-helyettese, 1989-ben az m2 csatorna alapító főszerkesztője, majd az m1 igazgatója lett. Rövid kitérő után 2005 szeptemberében szórakoztató főszerkesztőként tért vissza a köztévébe. Az elmúlt csaknem négy évtizedben az MTV több száz helyszíni közvetítése, élő adása, dokumentumfilmje, szórakoztató vetélkedője, szilveszteri műsora fűződött a nevéhez.

 "A Magyar Televízió fontos feladata, hogy igényes szórakoztató műsoraival minőségi alternatívát kínáljon a kereskedelmi csatornák bulvárkínálatával szemben. Ezt szem előtt tartva kell tovább nyitni, fiatalítani, ötvözni a közszolgálatiságot és a szórakoztatást úgy, hogy ezzel növekedjen a nézőközönségünk" – mondta Medveczky Balázs ügyvezető alelnök.
(BrandTrend)