Kategória: Aktuális.

A február 3-áig látható kiállítás célja, hogy összegyűjtse és bemutassa a filmek "arcául" szolgáló alkotásokat és így javítsa a hazai filmplakátok megjelenését és presztízsét.

A versenyben résztvevő filmplakátok közül egy szakmai zsűri és a közönség választja ki a nyertes alkotásokat. A zsűri tagjai idén: Árendás József, Ducki Kristóf, Futó Tamás, Lelkes László és Szugyiczky István grafikusművészek. A közönség a művekre a kiállítás helyszínén, a Filmszemle programjain kihelyezett urnáknál, valamint a rendezvény megújult honlapján, a www.filmplakat.hu-n szavazhat. A weboldalon az érdeklődők az összes kiállított alkotás mellett az elmúlt évek plakátjait, köztük a díjazott munkákat is megtekinthetik. A szakmai és a közönségdíj nyertesének jutalma egy-egy csúcskategóriás Samsung CLX-6210FX multifunkcionális nyomtató, amelyek a győztes plakátok tervezőit illetik meg. Idén 30 darab filmplakát van versenyben az "Év Filmplakátja" díjért, illetve a közönség elismeréséért.

Plakat_2009

Az évről-évre valami újdonságot felmutató esemény programjába idén egy különleges tárlat épül be: a 40. Magyar Filmszemle alkalmából különleges kísérő-kiállítás tekinthető meg az elmúlt negyven év szemlenyertes játékfilmjeinek plakátjaiból a MOM Park első emeleti Fórum szintjén.
 
A Magyar Filmplakát Kiállítás és Verseny 2009 plakátját idén is pályázat útján választották ki, a nyertes pedig pénzdíjazásban részesült. A grafikusi képzést nyújtó intézmények hallgatói számára meghirdetett pályázatra 21 terv érkezett be, amelyből a zsűri Máté András munkáját választotta ki. A nyertes a Budai Rajziskola Felnőttképzési tagozatának tanulója. A pályázat kiírásával a szervezők a saját példájukon keresztül kívánnak példát mutatni mindazoknak, akik a plakátkészítés folyamatában részt vesznek, illetve céljuk, hogy a verseny ösztönzően hasson a forgalmazókra és alkotókra egyaránt. Így olyan filmplakátok születhetnek, amelyek a legmagasabb színvonalon tudnak megfelelni küldetésüknek.

A kiállítást szervező Café Film vezetője, Hutlassa Tamás producer szerint, évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés az Filmplakát Kiállítás iránt. "A tavalyi hagyományt folytatva ismét pályázatot írtunk ki a rendezvény plakátjának megtervezésére, amivel a jövő grafikus nemzedékét, a szakmai felsőoktatásban tanulókat kívántuk megcélozni. A beérkezett munkákat – és főként a nyertes alkotást – tekintve, igen sikeresnek ítéljük meg az idei pályázatot, amely így remélhetőleg a szakmát is inspirálja" – mondta el Hutlassa Tamás.

A Magyar Filmplakát Kiállítás és az ehhez kapcsolódó kísérő kiállítás 2009. január 27-e és február 3-a között tekinthető meg.
(BrandTrend)