Kategória: Aktuális.

Nekik jövőre jár le a műsorszolgáltatási engedélyük, de az új törvény szerint ezt akár pályáztatás nélkül is hosszabbíthatják. 

"A médiatörvény módosítása háttérbe szorítja a pályáztatás követelményét a pályázat nélkül történő szerződésmegújítással szemben – áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében. – Ez ellentétes az Alkotmánybíróságnak a sajtószabadsággal és az információszabadsággal kapcsolatban a rádiózás és televíziózás terén kezdettől fennálló gyakorlatával. Ráadásul a törvény ezáltal a jelenlegi műsorszolgáltatókat aránytalan előnyhöz juttatja a pályázni kívánó új társaságokkal szemben, ami sérti az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét is."

"A Danubius Rádió tulajdonosai hosszú távon terveznek, ezért felkészültek minden eshetőségre, így készek a hosszabbításról tárgyalni, vagy pályázat esetén indulóként azon részt venni" – nyilatkozta László Géza, a Danubius Rádió vezérigazgatója. Heal Edina, a Sláger Rádió külföldön tartózkodó vezérigazgatója egyelőre nem kommentálta a fejleményeket.

A parlament tíz ellenszavazattal, két tartózkodás mellett, 363 igen szavazattal fogadta el december 8-án a médiatörvény módosítását. Ennek lényege, hogy a műsorszolgáltatók jogosultságuk lejártakor egyszer pályázat nélkül is megújíthassák azt, amennyiben nem szegték meg súlyosan a műsorszolgáltatási szerződést.
Majtényi László, az ORTT elnöke már december elején tiltakozott a módosítás ellen, amit a parlament "példás négypárti egyetértésben hozott rossz döntésének" nevezett. Szerinte a Danubius és a Sláger rádió jelenleg a frekvenciájuk értékénél lényegesen alacsonyabb koncessziós díjat fizet, jövőre pedig úgy nyerhetnek engedélyt egy újabb ciklusra, hogy nem világos, pályázott volna-e más cég is erre.

Az államfő hétfői közleményében emellett az Országgyűlés egy tavalyi elmaradását is számon kéri: „Az Alkotmánybíróság egy 2007-es határozatában megállapította, hogy a műsorszolgáltatási pályázati eljárás szabályai súlyos alkotmányossági hiányosságban szenvednek. Ezeknek a pótlása a mai napig nem történt meg, sőt a most elfogadott törvény még a jelenleg fennálló garanciákat is háttérbe szorítja. Sólyom László szerint ez elfogadhatatlan.”
(www.index.hu)