Kategória: Aktuális.

"Két év múlva bizonyosan egészen másként fog kinézni az újságpiac" – állapította meg a tekintélyes New York-i üzleti napilap elemzője, aki szerint a gazdasági válság felgyorsítja a sajtó átszerveződését, amely az internet térnyerésével, a tőkének a világháló felé fordulásával már elkezdődött. A különbség csak annyi, hogy az éles gazdasági visszaesés nélkül a folyamat még hosszú évekig húzódott volna.

A lap megállapította: jelenleg az újságkiadók egyötöde küzd pénzügyi zavarokkal. Több neves kiadó – mint például a Tribune, a McClathy, a Lee Enterprises, továbbá a Journal-Register és a MediaNews Group – súlyos tartozásokat halmozott fel az egyre zsugoródó bevételek mellett.
A lapoknak el kell fogadniuk azt a tényt, hogy idén 15 százalékkal csökkentek az újsághirdetési bevételek, és ez a trend a recesszió után sem fog megfordulni. Peers szerint a jelenleg még mindig túl széttöredezett lappiacon valószínűleg több kiadó egyesül majd. Szerinte egybe fog olvadni például a MediaNews, a Freedom és a Lee, amelyek a fúzióval jelentős megtakarítást érhetnének el a nyomtatási és terjesztési költségek terén.