Kategória: Aktuális.

A Budapest nyugati kapujában épülő EXPO terület futurisztikus architektúrája mellett a legmagasabb színvonalú technikai hátteret, és jelentős logisztikai előnyöket biztosít a kiállítóknak, amelyek a világ számos pontjáról hozzák ide rendezvényeiket, produkcióikat.

Látvány - koncepció terv kkicsi_1


Miért nem jön több nemzetközi kiállítás Budapestre?
A Magyarországra készülő, nagy volumenű rendezvények – szakkiállítások, bemutatók, turnérendezvények – leggyakrabban említett kerékkötője a megfelelő méretű és minőségű helyszín hiánya volt. A három legnagyobb és jelenleg legnépszerűbb kiállítási- és rendezvényhelyszín a Hungexpo Budapest Városközpont, a SYMA Csarnok és a Papp László Sportaréna. Az említett helyszínek mellett néhány nagyobb hotelhez tartozó konferenciaterem jelenthet alternatívát a jelentősebb események számára. Ez tehát a jelenlegi kínálat, amelyből sok rendezvényszervező nem talál az igényeinek megfelelőt, mivel néhol a minőség, néhol a méret nem egyezik a szervezők elképzeléseivel. Ez a hiány természetesen nemcsak a rendezvényszakmát érinti, hanem Budapest számára is nagy hátrányt jelent gazdaságilag, turisztikailag és presztízsben egyaránt. Az új kiállítótér menedzsmentjének jelenlegi tárgyalópartnerei ezeket az indokokat említették döntő tényezőként választ keresve arra, hogy eddig miért nem találták alkalmasnak a hazai kondíciókat jelentősebb szakkiállítások lebonyolítására. A fejlesztő világszínvonalú koncepciója tehát egyértelműen sikeresnek bizonyult a nemzetközi szakmai plénum előtt.

Látvány - jobb oldal_1

Nemzetközi partnerek és világkiállítások
Az új magyar EXPO helyszín menedzsmentjének partnere a párizsi székhelyű UFI. Ez a nemzetközi szervezet fogja össze a világ vezető kiállításszervezőit és helyszíneit, valamint a kiállításszervező ipar nemzetközi szövetségeinek, partnereinek közvetítőjeként, fórumaként is szolgál. A Magyarországra érkező nemzetközi kiállítások, szakmai rendezvények és egyéb produkciók kiválasztása a napokban történik a legnagyobb kiállításszervezők portfóliójából. A nemzetközileg elismert szervezőkkel többek között a Vienna Autó Show, az Abu Dhabi International Motor Show, az ingatlanszakmai MIPIM és Real Vienna, a légi technikát bemutató Aircraft Interior Expo, a Vienna-tec ipari vásár másáról, Magyarországra telepítéséről tárgyalnak. További egyeztetések folynak világszínvonalú divatkiállítások- és vásárok szervezéséért, a new york-i FAME, a barceloniai Bread and Butter, illetve folyamatban van a szentpétervári textil és könnyűipari expo magyar változatának kidolgozása, a legnagyobb nemzetközi divatmárkák bemutatásával. Ez a terület nagy hiányt jelentett eddig a régió kiállításainak felhozatalában. A tervek szerint hollywoodi filmprodukciók utazó kiállításai is helyet kapnak majd itt.
A további tárgyalófelek között található a Dubai World Trade Center – Dubai International Convention and Exhibition Centre, a Messe Frankfurt Ausstellungen GmbH, a Hannover Messe International GmbH, a Messe München GmbH, a Reed Exhibitions, illetve a sanghaji China International Exhibition Ltd.
Az új kiállítótér rendezvény portfóliója nemzetközi nagyvásárokat, szakmai kiállításokat, turné rendezvényeket és kamarai eseményeket tartalmaz majd. Preferenciaként kezelik a jelentős nemzetközi, regionális érdeklődésre számot tartó autó és motor, divat és design, innováció, hi-tech és IT, illetve az ingatlan szakmai tematikájú kiállításokat.

Látvány - bal oldal_1


Világszínvonalú kiállítótér

A nemzetközi tárgyalópartnerek egyhangúan méltatják Európa legmodernebb kiállítási központjának programját. A koncepció terv szerint az architektúra különlegessége, hogy a kiállítóterek a föld alatt épülnek meg. A 30 000 m2 nyitott és 37 400 m2 zárt undergound kiállítótér felszín feletti része egy-egy lótuszvirágot mintázó, fénygyűjtő buborék, amelyen keresztül természetes fény jut a földalatti kiállítóterekbe. A 36 hektáron, azaz közel 50 futballpályányi területen megvalósuló épületeket szintén földalatti folyosók kötik majd össze, az autók parkolását ugyancsak a felszín alatt oldják meg, közel 8000 férőhelyet kínálva. Az egyedi, rendkívül futurisztikus és a legfejlettebb technológiával felszerelt kiállítási központ mellett egy három és egy négy csillagos szálloda kap helyet, továbbá a közvetlen közelben – a TóPARK fejlesztés területén – található szolgáltatók minden igényt kielégítenek a nagyrendezvények lebonyolításához. A kiállítótér egyik legnagyobb előnyeként említik elhelyezkedését. A Budapest belvárosán kívüli, de a főváros kapujában elhelyezkedő terület parkolási és logisztikai paradicsomot jelent majd a szervezők és résztvevők számára. Az autós, vasúti és légi közlekedés mellett a színvonalas tömegközlekedés is megoldott lesz. Mindemellett – a fejlesztő alapkoncepciója szerint – zöld energiával működik majd az eseményközpont, ami sok nemzetközi cég számára további vonzerőt jelenthet. Az üzemeltető kiválasztása meghívásos tender útján történik, az üzemeltetési tender lezárásával kezdődik az épületek architektúrájának véglegesítése, az innováció jegyében.
 
A mintegy 400 millió eurós büdzséből megvalósuló rendezvény- és kiállítótér működése nem csupán a rendezvényszakma számára érdemleges, mivel a nemzetközi közönséget vonzó rendezvények jelentős gazdasági haszonnal kecsegtetik a régiót és Budapestet egyaránt. Az új kiállítótér átadására 2012-ben kerül sor.
(BrandTrend)