Kategória: Aktuális.

A GVH 2007 szeptemberében eljárást indított az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) ellen, hogy a társaság árképzési gyakorlatának alkalmazása során nem él-e vissza erőfölényével.

A fordítói tevékenységgel és kísérő tolmácsolással foglalkozó OFFI jogszabályi felhatalmazás alapján kizárólagosan végez hiteles fordítási és fordításhitelesítési tevékenységet. Aggályok merültek fel azonban az általa alkalmazott vállalási határidővel kapcsolatosan. A cég harminc napos alaphatáridővel vállalja a hiteles fordítás elkészítését. Lehetőség nyílik rövidebb határidő alkalmazására is, de ebben az esetben a megrendelőnek felárat kell fizetnie, mely a sürgősség fokától függően 25 százaléktól 300 százalékig terjed. A 15 napos sürgősségi felár összege pedig attól is függ, hogy a megrendelő természetes személynek minősül-e.
Az eljárás megindulását követően az OFFI vállalásokat tett. A társaság elkötelezte magát, hogy:
– A fordítások elkészítésére vonatkozó 30 napos alaphatáridőt az alábbiak szerint módosítja:
a) rövidebb (10 oldalt meg nem haladó) fordítás esetén az alaphatáridő az iratok fordítására és azok hitelesítésére 30 napról 15 napra változik.
b) A sürgősségi felár a fentiek alapján csak a 10 oldalt meghaladó iratok esetében marad fenn, és ennek összege egységesen 25 százalék.
c) Az árjegyzék a fentiek alapján az alábbiak szerint módosul:
sürgősség csak 10 oldal feletti okiratoknál 25 százalék.

– Ügyviteli Szabályzatában átvezeti az új vállalási határidőket, és a közület és a lakosság vonatkozásában egységes pótlékolási rendszert alkalmaz.
– A vállalt új határidőkről és az egységes pótlékolási rendszerről kifüggesztett árjegyzék és az Internet útján informálja a fogyasztókat.

A GVH elfogadta az OFFI vállalásait és jogsértés megállapítása nélkül végzéssel lezárta az eljárást. A versenytörvény szerint, ha a hivatalból indult versenyfelügyeleti eljárásban vizsgált magatartás tekintetében az ügyfél kötelezettséget vállal arra, hogy magatartását meghatározott módon összhangba hozza a versenytörvény rendelkezéseivel és a közérdek hatékony védelme e módon is biztosítható, a GVH végzéssel – az eljárás egyidejű megszüntetésével – kötelezővé teheti a vállalás teljesítését, anélkül, hogy a végzésében a törvénysértés megvalósulását, vagy annak hiányát megállapítaná.
(BrandTrend)