Kategória: Aktuális.

Etyeken 2003 óta szervezünk fesztiválokat: minden májusban az Etyek Pincefesztivált, amely kifejezetten borász rendezvény és zenei arculatát a jazz jellemzi, illetve minden szeptemberben az Etyeki Kezes-lábost, amely kézműves, gasztronómiai rendezvény és a népzenét részesíti előnyben.

A Pincefesztivál és a Kezes-lábos önálló arculattal rendelkeznek: különböznek zenei kínálatukban, kiállítói összetételükben, programjaikban, de egyértelműen testvérrendezvényei egymásnak, hasonlítanak céljaikban, célcsoportjukban és eszközeikben. Alapvető filozófiájuk megalapozásakor fő célunk az értékőrzés, értékteremtés volt, illetve nagyon fontosnak tartottuk és tartjuk ma is a minőséget, mindenképpen prémium kategóriába tartozó rendezvényeket szerettünk volna szervezni. A rendezvényeket szinte teljes egészében szponzorációból, illetve minimális mértékben állami pályázatokból befolyt összegekből finanszírozzuk. Véleményem szerint alapvetően két fő dolognak kell megvalósulnia ahhoz, ami egy fesztivál életben tartásához szükséges: az egyik az értékteremtés a másik a piaci megfelelés.

Sokan azt gondolják, hogy ez ellentmondás, mert az a termék, amelynek létrehozásánál kizárólag a hagyományos értékeket tartják szem előtt, az csak egy nagyon szűk körnek szól majd, következésképpen egy rendezvény esetében alacsony lesz a látogatottság, azaz sérül a másik kritérium, a piaci megfelelés. A szakma által is elismerten a prémiumkategóriába tartozó etyeki fesztiváljaink évről évre növekvő látogatottsága a bizonyíték arra, hogy létező igény van a minőségre, és ez stabil helyet biztosít a piacon.

A másik fontos kérdés a költségvetés összetétele. A mi esetünkben is jól látszik, hogy az állami szféra szerepvállalása a töredékét fedezi a teljes büdzsének, javarészt szponzoraink tartják el rendezvényeinket. Támogatóink értik, hogy szükség van a magas színvonalú kultúrára, tőlünk, szervezőktől pedig elvárják a folyamatos megújulást. Olyan eseményeket, fesztiválokat, rendezvényeket kell szervezni, amelyek megállják a helyüket a piacon, önállóan is életképesek, illetve alakítják, jobbá teszik egy térség, régió vagy ország arculatát, így életben tartásuk fontossá válik mindannyiunk számára.

Hol tar ma a kulturális projektek szponzorációja, azon belül is a fesztiválok, hol vagyunk a nálunk fejlettebb piacokhoz képest?
A Szponzorációs Symposium kerekasztal beszélgetésében Rókusfalvy Pál és a résztvevők és az általuk menedzselt projektek változatos háttere miatt érdekes felfogásbeli különbségekre deríthetnek fényt.
Bővebben: http://szponzor.ap.hu/
(BrandTrend)