Kategória: Aktuális.

A Magyar Televízió tovább nem halasztható technológiai megújítása kezdődött meg, amikor az MTV Közalapítvány Kuratóriuma elnökségének hozzájárulásával a köztelevízió 2007. december 13-án, az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétette közbeszerzési hirdetményét. A közösségi értékhatárok feletti versenypárbeszédes eljárás tárgya egy teljes mértékben számítástechnikai alapú, HD minőségű televíziós műsorgyártó rendszer tervezése, szállítása, beszerelése, üzembe helyezése, tesztelése, próbaüzeme, valamint a szükséges oktatási és karbantartási szolgáltatások biztosítása.

A köztelevízió azért döntött a versenypárbeszédes eljárás mellett, mert hasonló méretű és bonyolultságú televíziós rendszert Magyarországon még senki sem vásárolt és nem is valósított meg. Az MTV ugyanis elsőként tette le a voksát a jelenleg legkorszerűbb, de a jövőben is versenyképes HD technológia mellett.

A közbeszerzési eljárás során három jelentkező, először a Synergon Informatikai Nyrt., majd külön-külön az Albacomp Számítástechnikai Zrt, illetve a Rexfilm vezette konzorcium fordult a Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottságához, hogy az megvizsgálja panaszaikat. A közbeszerzési eljárások törvényességét ellenőrző grémium augusztus 13-ai és szeptember 4-ei határozataiban azonban a kérelmeket teljes egészében elutasította, egyúttal kinyilvánította, hogy a Magyar Televízió a közbeszerzési eljárás minden pontján szabályszerűen járt el.

A hetedik versenypárbeszédes forduló után a Synergon Informatikai Nyrt. az előírt feltételeknek nem megfelelő megoldási javaslatot nyújtott be, ezért az MTV felszólította a hiány pótlására. A pályázó azonban nem tett eleget a felszólításnak, ezért az MTV a törvény rendelkezéseinek megfelelően kizárta az eljárásból.

A versenypárbeszéd még nem zárult le. Jelenleg a nyolcadik párbeszédes fordulóra kért, módosított megoldási javaslatok elemzése folyik, melynek során ismételten megvizsgálják, hogy a versenyben maradt három pályázó megoldási javaslata megfelel-e az eljárásban eddig kialakított feltételeknek. Ezután folytatódhat az elvárások további finomítása, majd sor kerülhet a végső ajánlattételi felszólításra, amelyet a végső ajánlatok benyújtása, majd azok értékelése követ.
(BrandTrend)