Kategória: Aktuális.

Az Adidas szponzorálja magát a játékokat, de a Kínai Olimpiai Bizottságot is. Minden kínai, aki érmet nyer, az Adidas által biztosított sportruházatban fog a dobogóra lépni.
De a Nike is visszavágott, a 28 kínai olimpiai csapatból 22-t támogat, így a versenyek során sokan a Nike színeiben fognak versenyezni. Bár a kínai piac csak töredéke az amerikainak, minden évben 30 százalékos növekedést produkált az elmúlt öt év alatt, így nem csoda, ha törik magukat a gyártók a jelentős részesedés megszerzéséért.

Iparági szakértők szerint a két vállalat szinte fej-fej mellett halad a még fejlődő kínai piacon, ami várhatóan 2025-re meghaladja majd az amerikai piac méretét. Bár sokak szerint az olimpiának nem lesz komoly hatása az eladásokra, de abban egyetértenek, hogy nagyon fontos a részvétel akár szponzoráció, akár az egyéni versenyzőkkel való szerződés szintjén, mert az mindenkinek feltűnik, ha nincs jelen a cég, így a konkurencia előnyhöz jut.

Az igazi verseny viszont az olimpiai "zónán" kívül zajlik. Az Adidas, amely átlagosan két új üzletet nyit egy nap, év végére el akarja érni Kínában az ötezres bolthálózatot. Az egyik legújabb üzlete Sanlitun-ban egész Európában a legnagyobb, 3170 négyzetméteren válogathatnak a vásárlók, összesen négy szinten.
A Nike alig van elmaradva az üzletek számának szempontjából, a legnagyobb üzlete 1208 négyzetméter, viszont Wangfujing-ban található, ami Beijing felsőkategóriás vásárló negyede.
(www.portfolio.hu; www.index.hu)