Kategória: Aktuális.

Az augusztus elsején kezdődő kísérleti időszak után a HD tartalmak továbbítását 2008. augusztus 8-ától – a Pekingi Nyári Olimpiai Játékok nyitóünnepségének közvetítésével – kezdi meg az m2. A HD sugárzás mellett az SD formátumú (nem kísérleti!) – digitális formátumú – adás továbbra is elérhető lesz.

Az m2 továbbítása a jövőben:

Az analóg műholdas sugárzás leállításának dátuma: 2008. augusztus 1. Ettől az időponttól az m2 műholdon, csak digitálisan, a következő paraméterekkel vehető:

Műhold: Eutelsat HotBird8 (13° Kelet)
Transzponder: 71
Polarizáció: Horizontális (X)
Vételi Frekvencia: 12130,26 MHz
Szimbólum sebesség: 27500
FEC: 3/4
MCPC / DVB-S  / QPSK / MPEG2 & MPEG4
A jelzett digitális csomagban az m2 programját az alábbi formákban továbbítják (a tartalmilag teljesen megegyező, díjmentesen, szabadon fogható):

SD/4:3 – A mai formátumnak megfelelő változat. Elsősorban a „hagyományos,” analóg kábeltelevíziós továbbításra, illetve a régi digitális műholdas vevőkészülékkel rendelkezők egyéni műholdas vételéhez javasolják.
(MPEG 2 / Várható adatsebesség: 7,5 Mbps)
SD/16:9 – A „valódi szélesvásznú” (hagyományos készülékeken „anamorf”) formában megjelenő változat. Elsősorban az IPTV, a digitális (SD) kábeltelevíziós továbbításra, illetve a digitális műholdas vevőkészülékkel rendelkezők egyéni műholdas vételéhez javasolják.
(MPEG 2 / Várható adatsebesség: 11,5 Mbps)
Kísérleti HD – Az „újdonság”. A HD IPTV és a digitális (HD) kábeltelevíziós továbbításra, illetve a HD digitális műholdas vevőkészülékkel rendelkezők egyéni műholdas vételéhez kívánják biztosítani.
(MPEG 4 / Várható adatsebesség: 16,5 Mbps)

A lakossági (egyéni) közvetlen műholdas vételhez minden mostani (SD) digitális műholdvevő továbbra is használható lesz, számukra a 16:9-es képarány adhat új lehetőséget. Az új HD adás vételéhez HD (MPEG4) vételre alkalmas digitális műholdvevő szükséges. (A teljes HD megjelenítéshez HD Ready vagy Full HD televízió is elengedhetetlen az otthonokban!). A jelenleg analóg (egyéni) műholdvevővel rendelkező háztartások (az analóg továbbítás megszűnése miatt) a továbbiakban csak egy (akár SD, akár HD) digitális műholdvevő beszerzése után tudják majd az m2 műsorát élvezni.

Azoknak a nézőknek, akiknek kábeltelevíziós vagy műholdas előfizetésük van, az átállás során nincs semmi teendőjük, a kábeltévé vagy műholdas szolgáltató ezt a feladatot elvégzi helyettük.

Az analóg műholdvevővel rendelkező nézőknek az átálláshoz azonban szükségük lesz egy digitális műholdvevőre, ún. set top boxra. Akik viszont már digitális műholdvevőn keresztül nézik az m2 műsorát, csak át kell hangolniuk a műholdvevőjüket.

A Magyar Televízió azt szeretné, ha a kábeltévé és az IPTV hálózatokon keresztül is eljutna a HD adás a nézőkhöz, ez induláskor csak bizonyos szolgáltatóknál lesz elérhető. Ezekben az esetekben a díjszabást a szolgáltatók határozzák meg, és a szükséges HD „set-top box”-ok biztosítása is az ő feladatuk! (A teljes HD megjelenítéshez HD Ready vagy Full HD televízió itt is elengedhetetlen.)

Az említett új (digitális) műholdvevőket az ezzel foglalkozó műszaki áruházakban vásárolhatják meg az érdeklődők. Az SD változatok már 10 ezer forinttól, amíg a HD-k 50 ezer forinttól kaphatók. (Mint minden eszköz esetében, a tényleges árak a típustól, annak szolgáltatásaitól függnek!)
(BrandTrend)