Kategória: Aktuális.

2008 első öt hónapjában az ipari termelés 6,9%-kal bővült, az építőipar teljesítménye 12%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelemben az áruexport dinamikája továbbra is meghaladta az importét, az öthavi külkereskedelmi mérleg 400 millió eurós többletet mutat. A foglalkoztatottak száma csökkent, a 7,6%-os munkanélküliségi ráta az év elejinél kedvezőbb, de az egy évvel korábbinál magasabb. A kiskereskedelmi forgalom eddig 2,1%-kal mérséklődött.

Az év egészében a jó mezőgazdasági termésnek is köszönhetően 3% körüli gazdasági növekedés várható.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak egy főre jutó bruttó átlag-keresete 2008 első öt hónapjában 195 700 forint, nettó átlagkeresete 120 500 forint volt. A bruttó átlagkeresetek összességében 7,9, a nettó átlagkeresetek 7,2%-kal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Ez utóbbin belül a versenyszférában 8,9%-os, a költségvetési intézményekben pedig 4,1%-os nettó keresetnövekedés következett be. Ez utóbbiban a 13. havi fizetések változó kifizetési rendje is tükröződik. Végeredményben a nemzetgazdaság egészében 2008 elején a reálkeresetek hónapról hónapra egyre mérsékeltebb ütemben csökkentek, az első öt hónap átlagában pedig már 0,3%-os növekedés következett be. Ez a versenyszektorban 2% körüli bővülést, a költségvetésiben 2,5% körüli csökkenést jelentett. Az év egészében a versenyszektorban 2% körüli, a költségvetési szférában stagnáló reálkeresetre lehet számítani.

2008 júniusában az árak az előző hónaphoz képest 0,1%-kal emelkedtek, a tizenkét havi index 7%-ról 6,7%-ra csökkent. Az élelmiszereknél vegyes volt az áralakulás. Míg a húskészítmények ára egy hónap alatt 3,3%-kal emelkedett, addig a zöldségek, gyümölcsök ára 7,3%-kal mérséklődött. Az élelmiszerek ára így összességében 0,4%-kal csökkent. A ruházati és fogyasztási cikkek ára kissé mérséklődött. Az üzemanyagárak további 2%-kal emelkedtek. A drágulás a termékek egyre szélesebb körét érinti. A maginflációs mutató a teljes indextől elmaradó mértékben, a májusi 5,9%-ról 5,8%-ra mérséklődött, ami csak lassú árcsökkenést vetít előre. 2008 átlagában 6,5%-os, az év végén 5,5% körüli áremelkedés várható. Az élelmiszerek és a háztartási energiahordozók ára azonban 10% fölötti ütemben emelkedik.

A forint árfolyama júliusban ugrásszerűen erősödött. Az erősödést főleg a magas jegybanki alapkamat illetve állampapír-piaci kamatszint magyarázza, de szerepet játszhatott ebben spekulációs megfontolás, a régió kedvezőbb nemzetközi pénzügyi megítélése, s a javuló külső és belső egyensúly is. Az év során a jelenlegihez képest tendenciájában a forint némi gyengülése várható. ősszel bizonytalanságot és akár jelentősebb gyengülést is okozhat, ha a kisebbségi kormány nehezen tudja a 2009-es költségvetést előkészíteni. Ebben az esetben a költségvetés elfogadása visszaerősödést hozhat, míg a költségvetés elfogadásának esetleges meghiúsulása további gyengüléshez vezethet.

gki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(BrandTrend)