Kategória: Aktuális.

A mű sikeres közönségfilm lett, több díjat is kapott. Különlegessége, hogy a jeleneteket fix kameraállásból vették fel. A mostani produkció ugyanannak a Presszónak az életét, mindennapi sorsokat, egyéni életutak összefonódásait, elválásait mutatja be 12×50 percben, szeptember és december között az M1 képernyőjén. Az epizódok televíziós vetítése után a történet egész estés filmváltozatát a mozik is műsorra tűzik.

A 10 évvel ezelőtti Presszó három barátnő és egy férfi tragikusan végződő szerelmi történetét dolgozta fel. A 2008-as produkcióban újjáéled a Presszó világa, amelyben valódi problémákat és elgondolkodtató helyzeteket ígér a rendező. Az új szereplők új történetei mellett felbukkannak a múlt hősei is. Ismét megkísértik sorsukat, adnak egy újabb esélyt maguknak abban a hitben, hogy az ember nem léphet kétszer ugyanabba a folyóba. A három fő karakter közül Dóri szerepét annak idején Kecskés Karina, most pedig Kovács Patrícia alakítja. Borit Fullajtár Andrea, Annát Söptei Andrea játssza. Állandó szereplőként találkozhatnak a nézők Stohl Andrással, Herczeg Adriennel, valamint Szávai Viktóriával is.

IMG_0204


A film és a tévésorozat forgatásán közel 130 színésszel dolgoztak, közöttük színészgenerációk egész sora megtalálható. A Presszó 10 epizódjaiban szerepel többek között Bán János, Benedek Miklós, Haumann Máté, Haumann Péter, Haumann Petra, Hernádi Judit, Hevér Gábor, Horváth Lili, Kautzky Armand, Kerekes József, Kolovratnik Krisztián, Kováts Adél, Nagy-Kálózy Eszter, Nemcsák Károly, Rudolf Péter, Stefanovits Angéla, Szacsvay László, Szarvas József, Tordai Teri, Tordy Géza és Törőcsik Mari.
A Presszó 10 HD (high definition, nagy felbontású) technikával készült film. A teljes sorozatot Sony F23-as HD kamerával forgatták, amely különlegesen jó, digitális, de a 35 mm-es filmet megközelítő vizuális minőséget produkál. A tévésorozatot és a filmet 44 forgatási nap alatt rögzítették, mintegy hét nappal gyorsabban a tervezettnél.

Csakúgy, mint tíz ével ezelőtt, a produkciót fix kameraállásból vették fel – ezúttal azonban két gépállásból. Akár egy rezzenéstelen szempár, figyeli az eseményeket, egy presszó asztala köré véletlenszerűen csoportosuló emberek történetét, amely lassan egyetlen szállá fonódik össze. A három játékfilmet kitevő, 600 oldalnyi forgatókönyvet Csikesz Judit vezetésével 10 forgatókönyvíró írta, közöttük fiatal tehetségek és kortárs szépírók, például Darvasi László, Forgách András, Egressy Zoltán és Bächer Iván. A Presszó 10 operatőre Miklauzic Márton.

Az eredeti Presszót a belvárosi Munkácsy Mihály utcában forgatták, a mostani jeleneteket már teljes egészében stúdióban készítették. A díszletépítők milliméterre pontosan rekonstruálták az eredeti díszletet, valamint az utcaképet. Bár a Presszó télen játszódik, a produkciót nyáron vették fel. A téli hangulatot digitális trükkel oldották meg.

A Presszó díjai:
1998 Magyar Filmszemle – legjobb első filmes díja, legjobb forgatókönyv díj
1998 Cottbus Nemzetközi Filmfesztivál – különdíj
(BrandTrend)