Kategória: Aktuális.

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője bevezetőjében hangsúlyozta: eladhatóvá kell tenni a Balatont, és ehhez arra van szükség, hogy tudjunk a tóról mesélni. „Ha vannak mesék, eladhatjuk magunkat. Ha nincsenek, elveszünk a zajban” – mondta.

Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke a balatoni idegenforgalom, mint nemzetgazdasági húzóágazat szerepét hangsúlyozta. A politikus szerint a Balaton készülő fejlesztési térképe sokoldalú tájékoztatást nyújt majd a befektetőknek, vállalkozóknak és az idegenforgalmi szakembereknek.

Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója a Balaton elmúlt években észrevehető, egyértelmű fejlődését emelte ki, érveit statisztikai adatokkal alátámasztva. Jellemző tendencia, hogy az elmúlt években hangsúlyosan megnőtt a hazai turisták aránya, akik ma már a balatoni nyaralók többségét alkotják.

Az előadások után kerekasztal-beszélgetésre került sor, amelyen Balázs Árpád, Siófok polgármestere a szezon örvendetes meghosszabbodásáról beszélt. Bóka István balatonfüredi polgármester az alsó középosztályban rejlő tartalékokat hangsúlyozta, akik közül sokan ma még nem engedhetik meg maguknak, hogy a Balatonra utazzanak. Gubicza Ágoston, a Fly Balaton ügyvezető igazgatója a repülőturizmus fontosságát emelte ki. Karai Péter, a BudaWest Airport Zrt. ingatlanfejlesztési vezetője a szentkirályszabadjai repülőtér megnyitásában rejlő lehetőségekről, míg Tomcsányi Gábor, az SCD Holding vezérigazgatója a wellness szállodák térnyeréséről beszélt.

A Heti Válasz konferenciájának második blokkjában a környezetvédelem került előtérbe. Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója és Padisák Judit, a Pannon Egyetem tanára egyaránt a Balaton természetes ökoszisztémájának fenntartását, a beruházók felelős tervezését hangsúlyozta.

A Balaton imázsát elemezve Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. marketing vezérigazgató-helyettese a hazai és a külföldi célcsoportokról, míg Rubovszky Rita, a Hungarofest ügyvezetője a tó és környéke kulturális hagyományairól és lehetőségeiről beszélt.

A második kerekasztal-beszélgetésen Gerendai Károly, a Sziget ügyvezető igazgatója, Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, Szalók Csilla, a Budapesti Gazdasági Főiskola tanszékvezetője és Bagyó Sándor, a Vízimentők Országos Szakszolgálatának elnöke cseréltek eszmét a balatoni hagyományokról, a kultúra és a szolgáltatások jelenlegi helyzetéről és a jövőbeni kilátásokról.

A záró előadásban Kovács Miklós, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium turisztikai szakállamtitkára mutatta be a balatoni idegenforgalom fejlődését szolgáló állami ösztönzőket.
(BrandTrend)