Kategória: Aktuális.

Az Élménynap ’88 néven futó eseménnyel a McDonald’s-nál arra vállalkoztak, hogy megidézik az első magyar étterem nyitását övező felfokozott várakozást. A Régiposta utcai egység délelőtti ünnepélyes újranyitásakor Radek Janalík, a cég ügyvezető igazgatója így emlékezett vissza 1988-ra: "Utoljára 20 évvel ezelőtt láthattunk ennyi embert az éttermeink előtt várakozni.

meki88Azon a bizonyos ’88-as tavaszon nem csupán Magyarország, hanem az egész kelet-közép-európai régió első McDonald’s éttermének nyitásáért álltak sorba vendégeink. Talán Önök közül néhányan már akkor is itt álltak. De a fiatal arcokat elnézve örömmel látom, hogy az elmúlt húsz évben az új generáció is megszeretett minket." Hozzátette, hogy a jubileum évében tervezik megnyitni századik éttermüket.


Az első magyar McDonald’s étterem újranyitása valódi időutazás volt a jelenlévők számára. A Régiposta utca 11-től 13 óráig járhatatlanná vált. Kordonok és megerősített biztonsági szolgálat gondoskodott arról, hogy a retro ebéd reményében a helyszínre özönlő tömeget ki tudja szolgálni a megduplázott személyzettel üzemelő étterem. A sorban állók, főként diákok, családok, turisták és a környéken dolgozó üzletemberek jó hangulatáról a ’80-as évek zenéje és az étterem előtti színpadon zajló látványos programok gondoskodtak. Nem sokkal az akció kezdete után a sor 150 méter hosszúságban már a Váci utcán kígyózott. Egészen 13 óráig folyamatosan csatlakoztak azok, akik 43 forintért szerettek volna ebédelni. Egy órakor aztán a biztonságiak lezárták a sort, ám akik addig beálltak, azokat még kiszolgálták az akció keretében. Így valójában fél háromig tartott a retro ebédszünet.

A cég előzetes várakozásait is túlszárnyalva végül 1590-en jutottak be az étterembe, hogy 650 forint helyett 43 forintért vásároljanak Big Mac szendvicset. A nosztalgia ebéd szabályai értelmében minden vendég maximum két Big Mac-et vásárolhatott. Az étterem gyorsjelentése szerint 2959 darabot adtak el Magyarország kedvenc nagyszendvicséből. Ezzel új rekordot állított fel a Régiposta utcai egység 50 fős csapata. Az étterem egyébként nem először teljesít kiemelkedően: 1988 júniusában magáénak tudhatta a világ legforgalmasabb McDonald’s étterme kitüntetést, és az azt követő két esztendőben is a világ legjobban teljesítő éttermei között tartották számon.

14 órától a tömeg fokozatosan feloszlott, közben az étterem visszaállt a hétköznapi működésre. Azokat, akik lemaradtak a születésnapi akcióról, a McDonald’s délután családi programokkal, nyereményjátékokkal, este pedig Animal Cannibals koncerttel kárpótolja.  

meki08_2


Az elmúlt 20 évben 95 egységre bővült az étteremhálózat és már minden magyarországi megyében jelen van. Az 1988-as első nyitás óta közel 1 milliárd magyar vendéget szolgáltak ki és 95 millió darab Big Mac szendvicset adtak el. A hazai McDonald’s éttermek legnépszerűbb terméke a sajtburger, a kedvenc nagy szendvics pedig a Big Mac. Magyarországon komoly rajongótábort tudhat magáénak: évente több mint 4 millió darab fogy belőle, naponta közel 14 ezren választják.

Avantgarde: digitális PR támogatás a McDonald’s Élménynap ’88-nak
 
Első ízben indított integrált digitális PR kampányt ügyfélesemény támogatására az Avantgarde Group. A tanácsadó cég ötlete és tervei alapján a McDonald’s május 27-én a Régiposta utcai étterem újranyitásával ünnepelte 20. születésnapját Magyarországon. A szimbolikus, 1988-as nyitást élhette újra a közönség a ’88-as Élménynap során. Az eseményt az Avantgarde Group hagyományos és digitális PR eszközökkel is népszerűsítette. A digitális kampány keretében emailben, bloggerek segítségével és közösségi oldalakon szóbeszéd kampányt folytatott, valamint saját blogot is indított a
http://mcdonaldselmenynap.blog.hu oldalon. A blog segítségével élő, real time közvetítést biztosított a helyszínről a sajtó részére. 20 évvel ezelőtti, retro képeket is letölthettek a blogra látogatók a Flickr.com képmegosztó site linkje segítségével. A McDonald’s Élménynap ’88 eseményszervezője a Seven Event volt.

1988-ban 162 db 43 Ft-os Big Mac-et vásárolhattunk egy magyar átlagfizetésből, a mai átlagkereset pedig 170 db Big Mac-et ér.
(BrandTrend)