Kategória: Aktuális.

őrá és még másokra, többek között Szabó Évára, számos színvonalas gyerekműsor szerkesztőjére is emlékeztek május 10-én a Magyar Rádióban. Ott voltak a Riporterőrs egykori vezetői és tagjai, a gyerekek felnőtt irányítói, a nyomtatott sajtó és a televízió gyerekműsorainak húsz-harminc évvel ezelőtti  szerkesztői, többek között: Berkes Péter, Csukás István,  G. Németh György, Kreimser Edit.

Az alapítók díjakat hoztak létre, elismerve érdemeiket és szakmai-emberi tevékenységüket a gyerekeknek szóló színvonalas  munkájukért.

A  Média a gyermekekért díjat a Cimbora című televíziós műsor (szerkesztője: É. Szabó Márta), a Gyermekmédiáért  elismerést Dezsényi Katalin, a Gyermekek a médiáért díjat pedig az Alföldy Róbert rendezte, Janikovszky Éva művéből készült Kire ütött ez a gyerek? című film gyerekszereplői kapják.  Díszoklevelet kapott Csukás István Kossuth-díjas gyerekköltő, Berkes Péter gyerekíró és  Dr. Strasszer Tibor a Riporterőrs egyik legrégebbi képviselője.

Az alapítók a díjakkal a mai magyar médiavilágból hiányzó, a gyerekek értékrendjét pozitívan alakító rádiós és televíziós műsorok, gyerekeknek szóló újságok szükségességére  kívánják felhívni a figyelmet.  

A Gyermekrádió Riporterőrse 1959 novemberében alakult, kitalálója Vajek Róbert.  Az első tagokközöttt volt  Toldi Miklós, Koncz Zsuzsa, Dévényi Tibor, Pajtás Anikó, Gyulai Zoltán, Buzás Klára, Sántha Miklós, Szabó Katalin, Rochy Zoltán. A Riporterőrsben egymást váltották a generációk,  többen itt kaptak kedvet ahhoz, hogy foglalkozásuknak az újságírást, a riporterkedést válasszák. 1963 szeptemberében indult a Harsan a kürtszó című gyermekműsor, amit 1978-ban az általános iskolásoknak szóló MR 10-14 követett.10 évestől 14 éves korig voltak  részesei a műsorkészítésnek. Az  1990-es években – más köntösben,  új koncepcióval, de gyermekriporterekkel – a Kölyökrádió szólt gyerekekről, gyerekeknek, a közelmúltig. A műsor heti három alkalommal jelentkezett élő adásban, így az ott "dolgozó" gyermek riporterek és szerkesztők számára valóban jelentős és mindennapi munkát jelentett az adásra való felkészülés, a témavadászat és a szervezés. A Riporterőrsnek volt  televíziós "testvére", a kor szellemének megfelelően a Kölyökidő, a Cimbora, a Dongó őrs, a TTT (Tizen Túliak Társasága),valamint a Kölyök című újság is –  szintén a gyerekek közreműködésével készültek.
(BrandTrend)