Kategória: Aktuális.

"Az Internet és a Távközlés és az Információs Társdalom Világnapjai alkalmából a Magyar Demokrata Fórum hatékony, egy kézben összpontosuló informatikai-távközlési irányítást követel a kormánytól. Az Internet olyan lehetőség, melyet a hatalom nem játszhat el felelőtlenül politikai és anyagi haszonszerzés reményében. A világhálónak minden emberhez eljutva a demokrácia kiteljesedését, a középosztály életminőségének javulását, a leszakadt rétegek, a mélyszegénységben élők felzárkóztatását kell szolgálnia.

A társadalom többsége nem rendelkezik internet-eléréssel és informatikai készségekkel, csak kisebb, szerencsésebb és gazdagabb része fér hozzá ehhez az életminőség-növelő eszközrendszerhez. Így a digitális szakadék állami beavatkozás nélkül hosszú távon átjárhatatlan társadalmi szakadékká mélyülhet.

Az elektronizáció óriási feladattömege hatékony állami szerepvállalást tenne szükségessé. Egyelőre azonban csak találgatni lehet, mi is fog történni a kisebbségi kormányban az informatika területével. Egységes és közös kormányzati fellépés nélkül semmi esélye a hatékonyságnövelésnek. A jelenlegi helyzet tarthatatlan, hiszen minden minisztérium csak részfeladatokra koncentrál. Az MDF elkerülhetetlenül szükségesnek tartja, hogy a kormány egy szervezetbe tömörítse az összes informatikai-távközlési feladat irányítását.

Az informatika hányattatott sorsának tudható be, hogy sorra késnek az állampolgárokat közvetlenül érintő, egyszerű szervezeti intézkedések. Csak az MDF kitartó javaslatdömpingjének köszönhető, hogy:
– kártya-elfogadó berendezések kerültek az APEH ügyfélszolgálataira,
– készül az egyéni elektronikus adónaptár,
– jó esély van arra, hogy hamarosan elfogadják az Ügyfélkapu új regisztrációs formáira vonatkozó indítványt.
Az Internet Világnapján hasonló kezdeményezéseket várunk a kormánytól. 

A Magyar Demokrata Fórum felfogásában az Internet nem a politikai haszonról vagy az anyagi nyerészkedésről szól, hanem az elektronikus demokrácia kiteljesedéséről, a középosztály életminőségének javulásáról, a leszakadt rétegek, a mélyszegénységben élők lehetőséghez juttatásáról. Az MDF úgy véli, ez a gondolatiság kapcsolható a Távközlés és Információs Társadalom Világnapjához és az Internet Világnapjához."
(www.pettkoandras.hu)