Kategória: Aktuális.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a szappanopera véget is ért, írja a Wired. A Microsoft legutóbb egy héttel ezelőttig adott időt a Yahoonak a megállapodásra, melynek elmaradása esetén ellenséges kivásárlással fenyegetett. A tözsdepiaci elemzők szerint ennek esélye növekedhet. A Reutersnek nyilatkozó tőzsdepiaci elemző, Laura Martin szerint hétfőn a Yahoo részvényei nyolc dollárt, 27 százalékot is veszthetnek értékeiből. Ennek ellenére – pont az ellenséges kivásárlással számolva – a részvények megtartását javasolja a befektetőknek.

Más elemzők szerint ugyanakkor az ellenséges kivásárlás megalapozatlan. "Hogy egy merger működjön, ahhoz jó üzleti stratégia, erős irányítási terv és jó számok kellenek. Ehhez képest a Microsoft és a Yahoo két különböző vállalati kultúrát, különböző értékeket és különböző stratégiákat képvisel. Ilyen körülmények között még egy barátságos üzlet is nehéz, nemhogy egy ellenséges kivásárlás" – nyilatkozta a Wirednek Mark Hurd, a Hewlett-Packard vezérigazgatója.

Ráadásul az üzlet a Microsoft részvényeseit sem hozta tűzbe. Amióta ismert cégük szándéka, a Microsoft részvényeinek értéke tíz százalékot esett.
A Microsoft a Yahoo igazgatótanácsának írt levéllel próbálta fokozni a nyomást. Ebben ajánlatukat "az egyeten lehetséges alternatívának" nevezték. A Microsoft szerint a Yahoo az elutasítással a kisrészvényesek kártérítési pereit is kockáztatja – a kisrészvényesek papírjaik értékvesztése miatt indíthatnak eljárást a cég ellen.

A Microsoft nem véletlenül aggódik. A Yahoo körül legyeskedik a szoftvercég legnagyobb riválisa, a Google is. A Microsoft szerint viszont ha a Google vásárolná fel a Yahoot, az egyrészt felkeltheti a trösztellenes ügynökségek érdeklődését is, hiszen így a Google egyeduralkodóvá válna a keresőpiacon. Másrészt, szerintük a Google csak a Yahoo piacát akarná felvásárolni.
(www.index.hu)