Kategória: Aktuális.

Az ipari termelés és a kivitel gyorsult, az építőipar és a kiskereskedelem visszaesése a 2007 végihez képest lassulni kezdett. Az áruforgalmi egyenlegben aktívum keletkezett, az államháztartás hiánya csökkent. Az infláció, ha lassan is, de harmadik hónapja folyamatosan fékeződik. A versenyszektorban a bérek a megállapodásokban szereplőnél gyorsabban nőnek, a forint viszonylag erős. A kamatok viszont emelkednek.

Az ipar továbbra is exportorientáltan fejlődik, húzóereje a villamosgép- és műszer-, valamint a járműgyártás. A feldolgozóipar hazai értékesítése csökkent. Az év során az ipari kivitel lassulása, s belföldi – főleg beruházási, de részben fogyasztási célú – értékesítése csökkenésének megállása várható. Az építőipar teljesítménye továbbra is messze elmarad az egy évvel korábbitól, azonban februárban mintegy 6%-kal nőtt januárhoz képest. Érdemi változás a II. félévtől már erőre kapó EU-támogatású infrastrukturális fejlesztések beindulásától várható. A kiskereskedelemben az élelmiszerek értékesítése az első két hónapban már 1%-kal sem, a többi terméké viszont 4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Csaknem 3%-kal emelkedett viszont a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, igaz ezen belül a belföldieké csökkent.

Az infláció 2007 decembere óta havi 0,2 százalékponttal lassul. 2008 átlagában 6-6,5%-os, az év végén 5% körüli ütem várható. Az élelmiszerek és a háztartási energiahordozók ára azonban bőven 10% fölötti ütemben emelkedik (a gáz ára főleg a világpiaci drágulás miatt akár 30%-kal, a villamos energiáé kb. 10, a távfűtésé az év második felében 10-15%-kal emelkedhet).

Az üzleti szféra bruttó bérnövekedése egyelőre az OÉT által javasolt 5-7,5%-os sáv felső értékénél jóval magasabb. Az év egészében kb. 6,2%-os infláció mellett a reálkeresetek 0,5-1%kal emelkednek, de ezen belül a költségvetési szektorban inkább csak stagnálnak. A nyugdíjak reálértéken 1%-kal nőnek. A vállalkozási szektorban a foglalkoztatás enyhén nő, a költségvetésiben csökken. A 2007 nyara óta szinte folyamatosan, 7%-ról 8,1%-ra emelkedő munkanélküliség, ha minimálisan is, de csökkenni kezdett.

A gazdasági növekedés üteme 2008-ban is elmarad a többi új EU-tagállamétól. A gazdaság egésze a tavalyi 1,3% után 2,5-3%-kal, a mezőgazdaságon és a közszolgáltatásokon kívüli szektorok együttes teljesítménye 3-3,5%-kal nő. Míg az idei első negyedévben még csak a tavalyi 1%-hoz, a negyedik negyedévben már a jövő évi 3,5%-hoz hasonló növekedési ütem várható.
(BrandTrend)