Kategória: Aktuális.

Az IKO-Telekom Media Holding Zrt.-t (Holding) jelenleg a Magyar Telekom és az IKO Production Kft. 50-50%-ban tulajdonolják. Jelenleg a Holding tulajdonában van az IKO New Media Kft. és az IKO Content & Rights Kft. 100%-os tulajdonjoga, valamint 31%-os részvénytulajdonnal rendelkezik a Magyar RTL Televízió ZRt.-ben (M-RTL). Az M-RTL Magyarország vezető kereskedelmi TV adója, egyben az RTL Csoport tagja. Az IKO Production Kft. az IKO Média Group tagja, Közép-Kelet-Európa egyik legdinamikusabban fejlődő médiacsoportja.

Az együttműködési megállapodás szerint a Holding eszközeit a Holding tulajdonosai egymás között felosztják, szétválás útján. Ennek eredményeként a Magyar Telekom 100%-os tulajdonába kerül az IKO New Media Kft. és az IKO Content & Rights Kft. társaságok, valamint 2 milliárd forint értékkompenzáció, míg a Holding és az abban lévő 31%-os M-RTL részvénytulajdon az IKO Production Kft. tulajdona marad.

Az IKO New Media Kft. 2003-as alapítása óta meghatározó szereplője a hazai interaktív piacnak, valamint az M-RTL szolgáltatója telekommunikációs eszközök segítségével lebonyolított alkalmazások tekintetében. Saját licence alapján televízió műsor önálló gyártója, a hazai emeltdíjas aggregátori piac egyik legnagyobb szereplője önálló tartalomértékesítési divízióval. Az IKO Content & Rights Kft. a tartalombeszállító piac aggregátora. A két társaság több mint 2,8 milliárd forintos árbevételt és 23%-os EBITDA-rátát ért el 2007-ben (az adatok nem auditáltak).

Az együttműködési megállapodás a Magyar Telekom számára kedvezőbb hozzáférést biztosít a tartalomszolgáltatásban és az interaktív szolgáltatásokban rejlő üzleti lehetőségekhez. Egyúttal a Magyar Telekom tovább erősítve jelenlétét a tartalomszolgáltató piacon, Magyarország vezető interaktív tartalomszolgáltatójává válik.

A tranzakciót az M-RTL részvényeseinek és a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia. A Cégbíróság a szétválást várhatóan 2008. negyedik negyedévben fogja bejegyezni.
(BrandTrend)