Kategória: Aktuális.

A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem által közösen mért komplex Fogyasztói Bizalom Index (FBI) 2008 első negyedévében 4 pontot növekedett a tavalyi utolsó negyedévhez képest és értéke 142,8 pont. A növekedés ellenére azonban továbbra is igen alacsony szinten áll.A javuláshoz legnagyobb mértékben a háztartások jövő évi pénzügyi helyzetükre vonatkozó várakozásai és a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság járult hozzá – előbbi 10, utóbbi 7 százalékpontot javult az előző negyedévhez képest. Az ország gazdasági helyzetének megítélése gyakorlatilag nem változott a 2007 decemberében mérthez képest.

Összefoglalva, a Vásárlási Hajlandóság Index (VHI) az előző negyedévhez képest 4,1 pontos növekedést mutat, jelenleg 133,3 ponton áll. Ez ugyan javulás az előző negyedévhez képest, de még mindig a második legalacsonyabb mért érték 2002 óta.
A Fogyasztói Várakozások Indexe (FVI) 3,8 pontos javulás után 151,3 ponton zárt.

A munkanélküliségre vonatkozó várakozások kissé javultak 2007 decemberéhez képest, jelenleg a megkérdezettek 51 százaléka számít a munkanélküliség növekedésére, 30 százalék gondolja azt, hogy nem fog változni a helyzet, emberek 11 százaléka szerint pedig csökkeni fog a munkával nem rendelkezők aránya.

A hitelkamatokkal kapcsolatos várakozások nem mutatnak kedvező képet: a válaszadók 53 százaléka – az előző negyedévhez képest 5 százalékponttal többen – számít növekvő hitelkamatokra.

Tízből kilenc megkérdezett számít növekvő árakra – ez az arány nem változott a számottevően az előző negyedévhez képest. A megkérdezettek – az előző negyedévhez képest stabil – átlagosan 10,4 százalékos inflációval számolnak a tavaly nyáron mért 8,9 százalékhoz képest.

A család reáljövedelmére vonatkozó elvárások javultak tavaly decemberrel összevetve: a válaszadók 9 százaléka gondolja úgy, hogy reálértéken számolt jövedelme az inflációnál nagyobb mértékben, a megkérdezettek negyede szerint pedig az inflációval megegyező mértékben fog nőni a jövedelme. Ezzel egyidejűleg 57 százalék vélekedik úgy, hogy az infláció mértékétől elmarad majd fizetésének emelkedése – az ő arányuk azonban 7 százalékponttal alacsonyabb mint azt a kutatók az előző negyedévben tapasztalták.

A válaszadók 21 százalékának nincsen megtakarítása és 46 százalék nem tartja alkalmasnak a mostani időpontot ahhoz, hogy megtakarításait felhasználja – ez az arány 6 százalékponttal kevesebb mint decemberben volt. A válaszadók 53 százaléka sohasem venne fel hitelt, 34 százalék az időpontot nem tartja megfelelőnek a hitelfelvételhez.

Megnőtt a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási kedv az előző év decemberéhez képest. A válaszadók 55 szerint érdemes most nagyobb háztartási eszközt vásárolni szemben a tavaly decemberi 51 százalékkal. A növekvő kedvet a megkérdezettek a kedvezőbb vásárlási feltételekkel magyarázzák.

Az autót vásárolni, illetve cserélni szándékozók aránya megnőtt az előző negyedévhez képest: a megkérdezettek 12 százaléka cserélné, 9 százalék pedig új autót kíván venni az elkövetkező 1-2 évben. Legnagyobb ellenérvként a magas fenntartási költségeket hozták fel, ami nem is csoda, tekintve, hogy hónapok óta 300 forint körül mozog a benzin literenkénti ára.
A felmérést a GfK Hungária Piackutató Intézet végezte.
(BrandTrend)