Kategória: Aktuális.

A médiatörvény 23. paragrafusának 3. bekezdése kimondja: "A közszolgálati műsorszolgáltató és a közműsor-szolgáltató biztosítja a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének, a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, a műsorszámok változatosságával gondoskodik a nézők széles köre, illetve minél több csoportja érdeklődésének színvonalas kielégítéséről." AZ ORTT szerint az MR2-Petőfi adása ezeknek a követelményeknek nem felel meg.

A testület a jogsértés megszüntetésére hívta fel a szolgáltatót, abban bízva, hogy "e jelzésértékű hatósági szankciónak" köszönhetően párbeszéd kezdődik a közszolgálati adók feladatairól. Egyúttal a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumát is megkereste, hogy közösen értelmezzék a törvényben csak kereteiben meghatározott közszolgálati feladatokat.

"Érdeklődéssel várjuk az írásba foglalt közigazgatási határozatot, mert mi azt még nem kaptuk meg" – nyilatkozta az Indexnek a Magyar Rádiót vezető Such György. Az elnök szerint a médiatörvény hivatkozott pontja nem egy adót, hanem közszolgálati műsorszolgáltatót említ. Márpedig a Magyar Rádió a Petőfivel, a Kossuthtal, a Bartókkal, a nemzetiségi műsorokat sugárzó MR4-gyel, a parlamenti műsort adó MR5-tel és a regionális MR6-tal rendkívül sokszínű, változatos műsort kínál.
Az ORTT határozata bíróságon megtámadható. (Médiatörvényünk újabb apró érdekessége egyébként, hogy bár címe szerint a rádiózásról és a televíziózásról szól, az idézett paragrafusban mégis csak nézőket említ, akiknek a kielégítését a Petőfi különben is csak nagy nehézségek árán tudná megoldani.)
(www.index.hu)