Kategória: Aktuális.

A díjakat és okleveleket Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde főzőmestere vette át a Művészetek Palotájában dr. Máhr Andrástól, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkárától, illetve a pálinkaverseny elnökétől, dr. Panyik Gábornétól.
A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács (MSZSZT) 2007. november 22-én Miskolcon megrendezett 2007. évi HunDeszt Pálinkaversenyén 220 pálinka és 100% gyümölcs alapú desztillátum és párlat került a szakmai zsűri poharába. Ezek között volt az Agárdi Pálinkafőzde 12 pálinkája, amelyek mindegyike rangos díjat hozott el, és így ők lettek a "Legeredményesebb kereskedelmi főzde" cím tulajdonosa is.

Aranyéremmel díjazták az Agárdi Szilva, a 2007-es Kajszibarack, a Vadszeder, a Feketeribizli, az Erdei meggy, a Cigánymeggy, a Pannonhalmi Tramini törköly, a Bock Syrah törköly és a Szomolyai cseresznye pálinkákat. Ezüstérmes lett az Agárdi Muskotályos szőlő és Birs, valamint bronzérmet kapott a 2006-os Kajszibarack pálinka.

Az egyes kategóriákban az aranyérmet nyert tételek közül a zsűri – a bírálók visszakóstolását követően – a legjobbat champion címmel jutalmazta. A bírálók az egyéb gyümölcscsaládonként is odaítélhették a champion díjat az aranyérmes tételeknek (ha azokból legalább három nevező, legalább tíz mintája versenyzett). Az Agárdi Pálinkafőzde 9 aranyérméből négy champion díjat is kapott, mégpedig a 2007-es Kajszibarack, a Vadszeder, a Feketeribizli és az Erdei meggy pálinka.

"Több rangos versenyen veszünk részt, hogy megméressük termékeinket, és ezzel bizonyítsuk a minőség iránti elkötelezettségünket. Két szakmai megméretés fontos nekünk igazán: külföldön a Destillata (Bécs), itthon pedig a HunDeszt, ahol képzett és valóban szakértő zsűri bírálja a pálinkákat. Ahogy nekünk, ennek a versenynek is az a célja, hogy a minőség folyamatos javulását illetve a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítését segítse elő. Az idei HunDeszten nagy örömünkre a vakkóstolás során a szakemberek minden egyes pálinkánkat kiválónak vélték és a legtöbbjét aranyéremmel jutalmazták." – mondta Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa és főzőmestere. Majd hozzátette, hogy a Szomolyai cseresznye kiváló helyezése azért is különleges számukra, mert a Főzde 5 éves fennállása óta az idén készítettek először cseresznyepálinkát, amely már az első versenyen aranyérmet nyert.

A zsűritagok a beadott pálinka- és párlatmintákat húsz pontos bírálati lapon értékelték, a technológiai korrektséget (alapanyag, cefrézési-, erjesztési-, elválasztási, esetleg érlelési hibák), a gyümölcs jellegét (fajtán belüli specifikációk), az íztisztaságot és a harmóniát vették figyelembe.
(BrandTrend)