Kategória: Aktuális.

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal tájékoztatása a "Csillagszóró hadművelet"-hez csatlakozó Karácsonyi és szilveszteri ünnepek fokozott élelmiszer ellenőrzésről.

A ellenőrzések idei kiemelt célkitűzései:

– a korábbi évekhez képest még szélesebb körben végzett, mélyrehatóbb, célzott, alapos vizsgálatok során,
– a teljes élelmiszerlánc élelmiszer-biztonsági feltételeinek vizsgálata az alapanyag előállítástól, a késztermék előállításon, tároláson, szállításon és forgalmazáson át a vendéglátásig,
– a fogyasztók érdekeinek védelme, a fogyasztók megkárosításának megelőzése, az árfeltüntetési szabályok megtartása, élelmiszerek jelölése, olvashatósága, a minőség megőrzési idő feltüntetése.
– az áruk eredetének és nyomon követhetőségének ellenőrzésére a teljes termelési és értékesítési folyamatban, a feketegazdaság elleni fellépés (a dokumentumok, és azok hitelességének, valamint a dokumentum és az áru összetartozásának, beazonosíthatóságának vizsgálatával), szorosan együttműködve az adóhatósággal.

Az élelmiszer-ellenőrző hatóságok közötti munkamegosztás és együttműködés:

Az ellenőrzések a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatallal előzetesen egyeztetett terv és feladatmegosztás szerint történnek. Az ellenőrzéseket a hatóságok saját hatáskörüknek megfelelően, de összehangoltan végzik.

Az MgSZH Központ által összefogott élelmiszerellenőrzés állat-, és növény-egészségügyi, zöldség és gyümölcs minőség-ellenőrzési és borvizsgálati témaköröket tartalmaz.
Ennek során ellenőrzik a termékek minőségi és biztonsági jellemzőit helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokkal, különösen:
– a szezonális húsokat, húskészítményeket (halak, baromfi, pulyka, stb.) édesipari termékeket (pl. szaloncukor, csoki mikulás) valamint egyéb szezonális termékeket (mák, dió, aszalványok) a kiskereskedelmi egységekben,
– a hidegkonyhai, cukrászati készítményeket és azok előállítását, kiszállítását,
– a nagy-forgalmú karácsonyi és szilveszteri eseményeket,
– a friss hazai és import zöldségek és gyümölcsök növényvédő szer maradék tartalmát,
– a friss zöldségek és gyümölcsök forgalmazási minőségét (elsősorban a salátaféléket, paprikát, paradicsomot, uborkát, káposztaféléket és citrusféléket). 
– hétvégeken és Újév utáni maradék áruk áruminőségét

A kereskedelmi ellenőrzések során kiemelten ellenőrzik a piacokat, nagybani piacokat és nagy forgalmú elárusító helyeket. További kiemelt cél a számla nélküli forgalmazás visszaszorítása.

Az NFH kiemelt ellenőrzési során
– ellenőrzi a karácsonyi ünnepkörhöz köthető szezonális édesipari termékek, különösen a figurális áruk és szaloncukrok forgalmazási körülményeinek megfelelőségét (pl. árfeltüntetési szabályok megtartása, élelmiszerek jelölése, olvashatósága, minőség megőrzési idő feltüntetése, áruk eredetének ellenőrzése),
– édesipari termékkel összecsomagolt gyermekjátékok laboratóriumi vizsgálata,
– lisztek laboratóriumi vizsgálata,
– teák, fűszerek, fűszerkeverékek besugárzottságának vizsgálata,

Az ÁNTSZ kiemelten ellenőrzi
– a nagy forgalmú bevásárló helyek vendéglátó egységeit, valamint 
– a szociális jelleggel működő konyhákat.

Kommunikáció

Az ellenőrzések eredményeiről a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal és a hatóságok rendszeresen tájékoztatást adnak a sajtó útján, valamint honlapjaikon keresztül is.
A Csillagszóró hadművelet zöldszáma a MeH portálján: 189, illetve a
www.meh.hu.
(BrandTrend)