Kategória: Aktuális.

A legnépszerűbb megtakarítási forma továbbra is a forintbetét és az életbiztosítás. Hazánkban a lakossági megtakarításokkal rendelkezők aránya 2007. III. negyedévében csökkenést mutat az előző negyedévhez képest úgy a legmagasabb jövedelmű, mint a legvagyonosabb rétegben. Jelenleg a lakosság 26,7 százaléka rendelkezik megtakarításokkal. Ez az arány az országot területi egységeiben vizsgálva legmagasabb Budapest és Pest megye körzetében (23,6 százalék), legalacsonyabb pedig a Somogy, Tolna és Baranya megyét magába foglaló dél-dunántúli régióban (9,6 százalék).

A megtakarítással rendelkezők körében a megtakarítási célokat vizsgálva folyamatos emelkedés figyelhető meg a váratlan kiadásokra és a nyugdíjas évekre való felkészülés, valamint az üdülés esetében, míg a konkrét cél nélküli megtakarítás említési aránya egyre csökkenő tendenciát mutat. A lakásvásárlásra és a lakásfelújításra gyűjtők aránya csökkent az előző felméréshez képest.

Az előző negyedévi adatokhoz képest majdnem minden megtakarítási formát igénybevevők aránya csökkent. A legkedveltebb megtakarítási formák mindazonáltal továbbra is a forintbetét és az életbiztosítás. Megtakarításait a felnőtt magyar lakosság 70 százaléka forintbetétben tartja és e megtakarítási forma a legnépszerűbb a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők (62 százalék) és az AB státuszúak körében (66 százalék) is. A GfK Hungária Pénzügypiaci Adatszolgáltatásainak eredményei szerint az idei III. negyedévben a megtakarítással rendelkező felnőtt lakosság nem egészen egyötöde (18 százalék) kötötte le félretett pénzét életbiztosításban. Az ország legvagyonosabb rétegében (24 százalék) és az AB státuszúak (27 százalék) körében e befektetési eszköz alkalmazása lényegesen elterjedtebb, mint a teljes lakosságot vizsgálva.
A felmérést a GfK Hungária Piackutató Intézet végezte.
(BrandTrend)