Kategória: Aktuális.

A Lux-díjból finanszírozzák majd a győztes film mozikban történő vetítéshez szükséges technikai átalakítását, illetve feliratozását az EU 23 hivatalos nyelvén. (Az eredeti nyelven a halláskárosultaknak szánt feliratos változatot készítik el.)
 
Az Európai Parlament felkérésére egy szakmai zsűri választott ki három európai filmet a megmérettetésre:
Auf der anderen Seite (A másik oldalon), Fatih Akin filmje,
4 luni, 3 sãptãmîni ºi 2 zile (4 hónap, 3 hét és 2 nap), Cristian Mungiu filmje,
Belle toujours (Mindig szép), Manoel de Oliveira filmje
 
A filmeket 2007. október 1. és 18. között kilencszer vetítették az Európai Parlament brüsszeli épületében kialakított moziteremben.
 
A díj odaítéléséről azok az EP-képviselők szavazhattak, akik mind a három filmet látták. A legtöbb voksot begyűjtő filmnek járó Lux-díjat Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke adta át a strasbourgi ülésteremben.

A nyertes film képviseletében Hanna Schygulla színésznő – a soknyelvűség szimbólumaként – egy Bábel tornyát ábrázoló szobrot vehetett át az Európai Parlament elnökétől. A díjat egy belga művész, Jocelyne Coster tervezte.

Az EP elnöke a díj átadásakor azt mondta, ezzel az elismeréssel a parlament minden évben olyan filmet fog kitüntetni, amely Európa számára fontos, aktuális társadalmi kérdésekre hívja fel a figyelmet. A díjátadás az Európai Unió nyelvi sokszínűségére is utal, és célja a filmgyártás alkotásának támogatása is – tette hozzá Hans-Gert Pöttering.

Hanna Schygulla köszönetet mondott az Európai Parlamentnek, amiért létrehozta a díjat, és örömét fejezte ki, amiért ezen a fórumon is szó esik az európai filmművészetről.
(BrandTrend)