Kategória: Aktuális.

A GVH még idén májusban indított eljárást a szlovák Direct Best Sellers s. r. o., valamint D-BS Magyarország Kereskedelmi Kft. ellen, mert azt gyanította, hogy a két társaság különböző újságokban, valamint a www.fogyi.info honlapon megtévesztő módon reklámozza Absolute, Equiba, Herbachrom, Lipotrex, Redox, Removyl, Zactrival és Figur Bella kúra nevű fogyasztószereit, valamint Spirula nevű potencianövelőjét.
A fogyasztószerek esetében a két vállalkozás egyebek között azt állította: "naponta egy beszedett kapszulának köszönhetően hetente 5-7 kilót fogyhat", "csupán 4 tabletta és 12 kilót fogy", "másra nincs szüksége", "10 kilót fogytam le mindössze néhány nap alatt", "forradalmian új fogyókúrás szer, amelyet az orvos ajánlott", "már 8 óra múlva megállapíthatja, hogy legalább 400 grammal könnyebb lett". A Spirula kapszulát többek között pedig "A Spirulának köszönhetően Önből mindössze 10 napon belül olasz szerető válik" szlogennel ajánlották a fogyasztóknak.

A vizsgálatba a GVH bevonta az Országos Gyógyszerészeti Intézetet (OGYI), valamint az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézetet (OÉTI) is. Előbbi szerint a két társaság állításai túlmutatnak azokon a kedvező élettani hatásokon, amelyek egy étrend-kiegészítő kategóriába tartozó terméktől elvárhatóak, ráadásul a Spirulát úgy állítják be, mintha potencianövelő szer lenne, így a gyógyszerek kategóriájába tartozna. Az OÉTI állásfoglalása pedig kiemeli, hogy tilos az olyan tartalmú állítások alkalmazása, amelyek a súlycsökkenés ütemére vagy mértékére utalnak, vagy amelyek egyes orvosok vagy egészségügyi szakemberek ajánlásaira hivatkoznak. A GVH véleménye szerint bebizonyosodott, hogy az említett termékek reklámjaiban megfogalmazott állítások eltúlzottak, tudományos bizonyítékokkal nem támaszthatóak alá.
A versenyhatóság szerint a reklámokban közölt állításokat minden esetben a hirdetéseket megjelentető vállalkozásnak kell hitelt érdemlő adatokkal igazolnia. A két vállalkozás azonban nem szolgáltatott olyan adatokat, amelyek alkalmasak lettek volna a kifogásolt állítások megalapozottságának igazolására, ehelyett inkább megkísérelték elhúzni az eljárást. Ezt a GVH a bírság összegének maghatározásakor súlyosító körülményként értékelte, csakúgy, mint azt a tényt, hogy a szóban forgó reklámok a fogyasztók széles köréhez jutottak el, hosszú időn keresztül elérhetőek voltak és általuk jelentős árbevételre tett szert a két vállalkozás. A versenyhatóság szerint súlyosító körülmény az is, hogy bizalmi jellegű termékeket hirdettek megtévesztő módon, és a reklámokkal sérülékeny, kiszolgáltatott fogyasztókat céloztak meg. Ráadásul a D-BS Kft. nem ismeretlen a GVH előtt, hiszen korábban fogyasztókat megtévesztő hirdetései miatt egyszer már helyreigazítás közzétételére kötelezte a vállalkozást. E döntést követően azonban a kft. anyacége folytatta tovább a fogyasztókat megtévesztő magatartást, pedig a két vállalkozás ügyvezetője ugyanaz a személy. Mindezek alapján a GVH a maximális büntetést szabta ki a két vállalkozásra. A D-BS Kft. 31 millió, a Direct Best Sellers pedig 7 millió forint bírság megfizetésére köteles. Ezen túl a GVH az érintett cégeket eltiltotta a jogsértő magatartástól és kötelezte helyreigazító hirdetmények közzétételére is az összes olyan fórumon, ahol a megtévesztő hirdetések megjelentek.
(BrandTrend)