Kategória: Aktuális.

Barcelona, Madrid és Prága teszi a legtöbbet annak érdekében, hogy vonzóbb üzleti helyszínekké váljanak, ezeket pedig Varsó követi, amely megelőzte Berlint és Budapestet. A Cushman & Wakefield sajtótájékoztatóján Budapest helyezését is kommentálták a meghívott szakértők. A munkaerő olcsóságát tekintve a 3., míg annak minőségét, képzettségét vizsgálva a 29. helyet érdemelte ki Budapest. Charles Taylor a Cushman & Wakefield ügyvezető igazgatója a 3. hely ellenére drágának minősítette a magyar munkaerőt, például hozva a cseh megoldást, ahol átalányadót vezettek be.
Charles Taylor szerint "lehet, hogy már nem olyan divatosak a kelet-európai országok, városok. Budapest igazán nem tud versenyezni a nagy pénzügyi központokkal, munkerő minősége és költsége szempontjából Budapest még rosszabb helyzetben van."

Szabados Krisztián a Political Capital igazgatója a munkaerő költségét a bürokráciával, míg a minőségét az oktatással indokolta. "Budapest és más fővárosok az ország minőségét is jelentik. A hazai struktúra problémáit a külföldi befektetők pontosan látják. A politikának változtatnia kell, lecsúsztunk. A bonyolult adórendszer miatt rosszabb is lehetett volna a helyezés, viszont a politikai kockázatot tekintve Magyarország és így Budapest még mindig a legstabilabb a régióban. Prágában jobb a marketing, ennyi az egész. "

Schőmer Norbert az AIG/Lincoln fejlesztési igazgatója szerint "jók a szakembereink, de nincs érzékük az együttműködéshez."  Véleménye szerint az IT fejlettség megítélésében pedig egyszerűen a kelet-európai országokkal szembeni "előítélet" jelent meg.

"Budapest nincs kitalálva." – mondta Lakos Imre aki a főváros képviseletében volt jelen. "Nincs egyértelmű üzenet, hívószó az idegenforgalomban, gazdaságban, hogy miért érdemes igazából ide jönni."

A felmérésben a válaszadók 62%-a  az üzleti helyszín kiválasztását befolyásoló legfontosabb tényezők közül előbbre sorolta a rendelkezésre álló szakképzett munkaerőt, mint a piacok elérhetőségét. A harmadik helyen a telekommunikáció fejlettsége áll, amely idén megelőzte közlekedési adottságokat.
James Young, a Cushman & Wakefield londoni irodájának vezetője a következőket mondta el a város vezető pozíciójával kapcsolatban: "London,  New York-kal és Tokióval egyetemben évről évre megerősíti pozícióját a világ elit városainak csoportjában. Figyelembe véve, hogy London rendezi a 2012-es olimpiai játékokat, és addig nem következik be jelentős globális gazdasági recesszió, a város előnye tovább növekszik."

Londont és Párizst Frankfurt követi, majd egymás után szorosan Barcelona, Amszterdam és Brüsszel. Amszterdam csak az idén előzte meg Brüsszelt. A ranglistán a legnagyobb növekedést elért helyszínek mind regionális városok: Genf, Lyon és Manchester. Elaine Rossall, az ECM szerzője és a C&W Business Space Research & Consultancy részlegének vezetője elmondta: "A regionális városok kezdenek egyre inkább üzleti irányultságúvá válni, és azt igazolják, hogy nem kell feltétlenül fővárosnak lenni ahhoz, hogy vonzzák a vállalkozásokat. Előnyükre szolgál az is, hogy az üzleti világ költségtudatosabbá vált, és – mint a felmérés mutatja – a megkérdezettek harmada nyilatkozta, hogy az emelkedő működési költségek ellensúlyozása érdekében vagy az országon belül váltana helyszínt vagy egy másik, alacsonyabb költségű nemzetközi helyszínre költöztetné a vállalkozást."

A felmérés további eredményei sem ígérnek sok jót Budapestnek. "A kínai piac növekedése" gyakorolja majd a legnagyobb hatást az üzletei életre a következő tíz évben, az ezt követő legfontosabb tényező pedig az EU bővítése.
Moszkva kínálja a legnagyobb üzleti lehetőségeket a "feljövőben levő" keleti városok közül Európában, a második és harmadik helyen Bukarest és Isztambul áll. Az új globális helyszínek között Sanghaj foglalja el az első helyet, a második és harmadik helyen pedig Peking és Mumbai áll.

Európa legvonzóbb üzleti célpontjai- ECM 2007

2007 Ranking  2006 Ranking  City

 1 1 London
 2 2 Paris
 3 3 Frankfurt
 4 4 Barcelona
 5 6 Amsterdam
 6 5 Brussels
 7 7 Madrid
 8 8 Berlin
 9 9 Munich
10 12 Milan
11 11 Dublin
12 20 Geneva
13 10 Zurich
14 13 Prague
15 15 Lisbon
16 14 Düsseldorf
17 24 Lyon
18 21 Manchester
19 18 Warsaw
20 16 Hamburg
21 19 Birmingham
22 17 Stockholm
23 22 Budapest
24 23 Vienna
25 27 Copenhagen
26 25 Glasgow
27 26 Rome
28 29 Bucharest
29 30 Helsinki
30 28 Leeds
31 31 Moscow
32 33 Oslo
33 32 Athens

Budapest részletes eredményei 2007eredmény:

Általános rangsorolás – üzleti  célpont 23
A város ismertsége, mint üzleti célpont 30
Város mennyit tesz annak érdekében, hogy fejlődjön 12
Piac könnyü elérhetősége 22
Képzett munkaerő 29
Nemzetközi közlekedés 33
Telekommunickáció 32
Munkaerő költsége 3
Kormány által teremtett üzleti légkör 6
Iroda terület ár érték aránya 5
Irodaterület nagysága 13
Idegen nyelvek ismerete 21
Városi tömegközlekedés 24
Életminőség 27
Levegő tisztasága 25

(BrandTrend)