Kategória: Aktuális.

Az új típusú mérés kombinálja a mérőkódokkal támogatott közönségmérést, egy olyan online panellel, amelynek tagjai egy, a látogatott weboldalak címét rögzítő mérőszoftvert telepítenek számítógépükre. Ezzel, első alkalommal kaphatunk teljeskörű képet a hazai internetezők látogatási szokásairól.

A google.hu és google.com címen elérhető szolgáltatásokat több mint 2,2 millió felhasználó kereste fel legalább egy alkalommal június folyamán, az összes internetezésre használt idő 8%-át, 9 millió órát töltötték el ezeken az oldalakon kereséssel, levelezéssel, térkép-használattal vagy más szolgáltatásokkal.

A másik jelentős nemzetközi média brand, a Microsoft oldalait (microsoft.com, live.com, msn.com, windowsmedia.com) 1,9 millióan keresték fel Magyarországról és 1,4 millió órát, így az összes internetezésre fordított idő megközelítőleg 1%-át fordították ezekre a szolgáltatásokra. 

A szintén a Google-hoz tartozó Youtube oldalain 940 ezer internetező nézett megosztott videókat júniusban (15%-uk csak hetente egy-két napon vagy ritkábban néz – offline – televíziót), 1,4 millió órát eltöltve itt, míg a Yahoo-t 770 ezren keresték fel.

A Szonda Ipsos és a Gemius Hungary által végzett új, mérőkódokat és online paneltagok számítógépére – azok beleegyezésével – telepített mérőszoftvereket egyaránt alkalmazó kutatás első eredményeihez a még tesztelés alatt lévő szoftverpanel esetében 1200, a mérőkódokat alkalmazó mérés esetében 42,000 internetező önkéntesen megadott szociodemográfiai információi teszik lehetővé, hogy az eredményeket korra, nemre, társadalmi státuszra vagy akár háztartási ellátottságra vonatkozóan bontva vizsgálják.

Az eredmények a következő hónapokban még pontosabbak és mélyebben elemezhetőek lesznek, köszönhetően annak, hogy a netSoftware-t több mint hatezer paneltag telepítette augusztus végéig számítógépére, illetve egyre több hazai weboldalra kerülnek ki a legrészletesebb vizsgálatokat is biztosító mérőkódok. A mérési panelek összetételét a kutatócégek a Szonda Ipsos offline felvett internet-használatra vonatkozó kutatási eredményei alapján, súlyozással korrigálják.
(BrandTrend)