Kategória: Aktuális.

Paul Rawnsley, a Deloitte Sport Üzletági Csoportjának egyik vezetője erre így reagált: "Idén nyáron az angol klubok által átigazolásokra fordított összegek minden eddigi rekordot megdöntöttek, ám mivel a 2007/08-as szezon során a Premier Ligában szereplő csapatok mintegy 300 millió fonttal több közvetítési jogdíjhoz jutnak, egyáltalán nem meglepő, hogy többet költenek játékosvásárlásra.

A Premier Liga klubjai körülbelül nettó 80 millió fonttal költöttek többet 2007-ben, mint 2006-ban, ami messze alulmúlja az idei szezonra előirányzott közvetítési jogdíjakból származó bevételek növekedését. Számításaink szerint a játékosok fizetései is emelkedni fognak, de a Premier Ligás csapatok bruttó átigazolási kiadásainak idén nyári, mintegy 80%-os növekedésénél sokkal kisebb arányban."

Az angol bajnokság első négy osztályában a csapatok 2007 nyarán több mint 500 millió fontot fizettek ki átigazolásokra, ami körülbelül kétharmados növekedést jelent a 2006 nyarán elköltött 300 millióhoz képest. A Premier Ligában szereplő klubok által játékosvásárlásra 2007-ben összesen (a januári és a nyári átigazolási időszakokban) költött összeg meghaladta az 530 millió fontot, körülbelül 60%-os növekedést produkálva 2006-hoz (333 millió font) képest.

A játékosvásárlásra fordított összegek növekedését az átlagos átigazolási díjak és az átigazolások számának egyidejű emelkedése magyarázza. A Premier Ligás csapatok által kifizetett átlagos átigazolási díj 2006 nyaráról 2007-re 3,5 millió fontról 4 millióra nőtt, míg a tényleges vásárlások száma egy adott átigazolási időszakon belül most először haladta meg a 100-at (2006 nyarán ez a szám 80 volt).

A 2007 nyarán az új játékosok vásárlásába legtöbbet befektető angol klubok a következők voltak: Manchester United (51 millió font), Liverpool (50 millió), Tottenham Hotspur (40 millió), Manchester City (37 millió), valamint az idén feljutott Sunderland (35 millió).
Tizenkét Premier Ligás csapat költött 20 millió fontnál is többet 2007 nyarán, míg 2006 nyarán mindössze három ilyen klub volt (a Chelsea, a Liverpool és a Tottenham Hotspur). Ez a Premier Ligán belül nagyobb versenyegyensúlyt eredményezhet azáltal, hogy a 2007/08-as szezonra minden csapat számára megemelkednek a közvetítési jogdíjakból származó bevételek.
A Premier Ligában szereplő klubok által átigazolásokra fordított nettó összegek 2007-ben mintegy 270 millió fontra emelkedtek, 80 millióval meghaladva a 2006-os 190 milliós összeget.

A Football League (a Premier Liga alatti bajnokságok) csapatai játékosaik értékesítéséből a Premier Ligás kluboktól megközelítőleg 110 millió font bevételhez jutottak, közel megduplázva a korábbi, 2006-os rekordösszeget, körülbelül 60 millió fontot.
Az átigazolások kapcsán három, korábban Premier Ligás csapat (a Charlton Athletic, a Southampton és a West Bromwich Albion) kapott több mint 15 millió fontot 2007-ben, míg 14 Football League-beli klub tett szert 2 millió font feletti bevételre (2006-ban még csak kilenc ilyen csapat volt).

Külföldi átigazolások
Az Anglián kívüli csapatoknak továbbra is nagy hasznuk származik a Premier Ligás klubok költekezéséből: 2007 nyarán a nyilvánosságra hozott átigazolási díjak mintegy fele (250 millió font) külföldi csapatokhoz vándorolt.
Az utóbbi időben Európa-szerte is jellemző, hogy a csapatok nagy összegeket költenek átigazolásokra, kiváltképp Spanyolországban. A Real Madrid volt Európa legtöbbet költekező csapata, hiszen megközelítőleg 80 millió fontot fektetett be új játékosok vásárlásába 2007 nyarán; leigazolták többek között Heinze-t a Manchester Unitedtől és Robbent a Chelsea-től.

Thierry Henry Arsenaltól való leigazolásával sikerült a Barcelona átigazolási kiadásait is 50 millió font környékére feltornászni, miközben az Atletico Madrid is elköltött mintegy 50 milliót. Anglia után, a spanyol Primera Liga volt a legtöbbet költekező bajnokság 2007 nyarán: a Premier Ligás klubok átigazolási célú kiadásainak összesen körülbelül a felét költötték el.

Az öt legjelentősebb európai bajnokságban játszó klubok 2007-ben mintegy 1 milliárd fontot költöttek játékosvásárlásra.

Alan Switzer, a Deloitte Sport Üzletági Csoportjának vezető munkatársa ezt a következőképpen kommentálta: "Ha messzebbre tekintünk, nem meglepő, hogy a Real Madrid és a Barcelona legalább annyit költenek játékosvásárlásra, mint angol riválisaik, hiszen 2005/06-ban ők rendelkeztek a legtöbb bevétellel a világ labdarúgásában".
A közvetítési jogdíjakból származó bevételek nagy szerepet játszanak abban, hogy a spanyol futball két óriása ekkora összegeket fordít játékosvásárlásra. ők ugyanis, Premier Ligás társaikkal ellentétben, eladhatják saját közvetítési jogaikat.
"Mindkét klub új szerződéseket kötött, amelyek által jelentősen növelik közvetítési jogdíjakból származó bevételeiket: 2008/09-től idényenként közel 100 millió fontra, amely megközelítőleg kétszerese a Premier Liga klubjai által megszerezhető legmagasabb összegnek."
A 2003-tól 2007-ig terjedő időszakban a Premier Ligában szereplő csapatok által játékosvásárlásra költött bruttó összeg több mint kétszeresére – 248 millió fontról több mint 530 millió fontra – emelkedett. A külföldi klubok ebben az ötéves időszakban érték el a játékosaik Premier Ligás csapatok részére történő értékesítéséből származó legmagasabb bevételüket, amely az egyes években a teljes összeg 49% (2005-ben) és 59% (2004-ben) közötti részét tette ki.

A Premier Ligán belüli átigazolások költségei 2007-ben jelentősen magasabbak voltak, mint az azt megelőző négy év bármelyikében. A két, új vezetőedzővel és új külföldi tulajdonossal rendelkező klub, az Aston Villa és a West Ham United részesedése a teljes 156 millió fontból 60 millió fontot tesz ki, annak köszönhetően, hogy főleg már jól bevált Premier Ligás játékosokba fektetnek be.
A többi Premier Ligába tartozó klub közül az Everton, a Middlesbrough, a Fulham és a Newcastle United költött több mint 10 millió fontot 2007-ben más, szintén az első osztályban szereplő klubok játékosainak leigazolására.
A Football League csapatai 2007-ben a 2003-as bruttó összeg (40 millió font) közel háromszorosát (110 millió fontot) kapták játékosaikért a Premier Liga klubjaitól.Amióta bevezették az átigazolási időszak rendszerét, a Premier Liga klubjai által a Football League-ben játszó játékosok átigazolására költött összeg a 2003-as 16%-ról (14 millió font) 2007-re 21%-ra (110 millió font) emelkedett.
(BrandTrend)