Kategória: Aktuális.

Az Irgalmas Rend kórházaiban megvalósított projekt közvetlen célja az volt, hogy a papíralapú rendszer helyett olyan módszert találjanak, mellyel már a betegágynál, elektronikus úton rögzíthetőek a beteg kezelésével kapcsolatos részletes – és a központi adatbázisba késedelem nélkül bekerülő – adatok. Az orvosi és ápoló személyzet így azonnal, hatáskörtől függően részleges vagy teljes online hozzáféréssel rendelkezhet a beteg diagnózisával vagy állapotával kapcsolatos legfrissebb adatokhoz. A betegek személyiségi jogainak védelme is hatékonyabbá vált, mivel a papíralapú feljegyzésekhez könnyebb illetéktelenül hozzáférni, ráadásul megszűnt az adatrögzítés során kifelejtett információkból származó kockázat is.

Az Irgalmas Rend kórházaiban kiépített rendszer a Motorola vállalati WLAN-megoldásán és a kimondottan kórházak számára kidolgozott PATIDOK szoftvercsomagon alapul, és lehetővé teszi, hogy a betegek kórtörténetére vonatkozó adatokat az osztrák előírásoknak megfelelően harminc évig megőrizzék.

Adolf Inzinger, az Irgalmas Rend központjának számítástechnikáért és kontrollingért felelős igazgatóhelyettese így fogalmazott: „A hálózatot a grazi és bécsi kórházunkban kialakított próbarendszereken teszteltük. A kórház a központi adminisztrációt és a későbbi bővíthetőséget lehetővé tevő kialakítás, valamint a meggyőző teljesítmény miatt választotta a Motorola switch-alapú WLAN-technológiáját. Minden laptopos felhasználó, az orvosokat és a nővéreket is beleértve, kapott egy felhasználói azonosítót, mellyel biztonságosan hozzáfér az egyes alkalmazásokhoz.”

A sikeres próbaüzem után kezdődött meg a teljes körű bevezetés a többi kórházban. A hozzáférési pontok számának és pontos helyének meghatározására rádiófrekvenciás-méréseket végeztek, majd felszerelték a Motorola WS5100 vezeték nélküli switch-et. A különböző felhasználóknak virtuális WLAN-okat hoztak létre, és kialakították a belső forgalom- és menedzsment-rendszereket. A projekt megvalósítása során összesen több mint 200 Motorola AP300 (hozzásférési pontot) antennát és 12 darab WS5100 switchet, azaz antennavezérlőt installáltak a Motorola szakemberei, a teljes rendszer kiépítése Graz Eggenbergben fejeződött be.

Wolfgang Jonasson, a Motorola Enterprise Mobility üzletágának ausztriai ügyvezetője és közép-európai értékesítési igazgatója így jellemezte a projektet: „A kifogástalan minőségű betegellátás egyik alapfeltétele a biztonságos, megbízható és integrált elektronikus kórtörténet-dokumentáció és adatrögzítés. Újszerű WLAN-rendszerünk segítségével a gyógyítási folyamat minden lépésének adatai közvetlenül a beteg ágyánál rögzíthetőek, így azokhoz minden jogosult azonnal hozzáférhet, ugyanakkor lehetőség nyílik az adatvédelmi szabályok maradéktalan betartására is.”
(BrandTrend)