Kategória: Aktuális.

A nagy felbontású képek és a különféle információs rétegek különleges teret nyújtanak a világűr jobb megismeréséhez és tanulmányozásához – ehhez mindössze a Google Earth "View" menüjében a "Switch to Sky" gombra kell kattintani. A kezelőfelület és a navigáció (beleértve a zoomolást, keresést, a rétegek kiválasztását vagy a "My Places"-t is) megegyezik a már korábban megszokottal.

A Sky részeként a Google 7 új információs réteget készített, amelyek különböző égi jelenségek megismerését könnyítik meg: 
– Csillagképek – A "Constellations" réteg a Cassiopeiától az Andromédáig a csillagképek egymáshoz tartozó pontjait kapcsolja össze és neveiket tünteti fel. A felhasználók további érdekes információkat tudhatnak meg azokról a csillagokról, amelyek kedvenc csillagképeiket alkotják.
– Amatőr csillagászat – A "Backyard Astronomy" rétegben a felhasználók számos információt találhatnak a csillagokról, galaxisokról és a szabad szemmel, általános vagy kisebb csillagászati távcsővel látható csillagködökről. Ez különösen az amatőr csillagászok számára hasznos, akik jól szerkesztett formában férhetnek hozzá az éjszakai égről szóló információkhoz.
– A Hubble űrteleszkóp képei – A "HST" (Hubble Space Telescope) rétegben 129 csodálatosan szép nagyfelbontású kép található, amelyet a NASA Földünk körül keringő Hubble űrteleszkópja készített.
– Hold – A "Moon" rétegben különböző animációk láthatók a holdfázisokról és égi követőnk pozíciójáról.
– Bolygók – A "Planets" réteg naprendszerünk 7 másik bolygóját mutatja be alaposabban, miközben felrajzolja a következő 2 hónapra kiszámított pályájukat. 
– Felhasználói kézikönyv a galaxisokhoz – A "Users Guide to Galaxies" réteg lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy virtuális túrán vegyenek részt a különböző galaxisokban az Ursa Minor törpegalaxistól a Tejútig. 
– Egy csillag élete – A "Life of a Star" réteg végig vezeti a felhasználókat egy csillag teljes életciklusán születésétől a haláláig.

A Sky-t különböző tudományos forrásokból (pl. a Space Telescope Science Institute-ból (STScI), a Sloan Digital Sky Survey-ből (SDSS), a Digital Sky Survey Consortium-tól (DSSC), a CalTech Palomar Obszervatóriumtól, az Egyesült Királyság Csillagászati Technológiai Központjától (UK ATC) és az Anglo-Australian Obszervatóriumból (AAO)) származó képek összegyűjtésével a Google pittsburghi fejlesztőcsapata hozta létre. A kezdeményezés megszületésében fontos szerepet játszott, hogy a Washingtoni Egyetem részt vett a Google Visiting Faculty programjában, amelynek keretében vezető tudósok látogatták meg a Google-t, ahol mintegy 6-12 hónapon át folytathatták kutatásaikat.

"Nagyon örülünk annak, hogy rengeteg csillagászati képet és egyéb tartalmat bocsáthatunk felhasználóink rendelkezésére, amely lehetővé teszi nekik, hogy többet tudjanak meg arról, amit az égbolton látnak, sőt saját történeteiket is elmesélhessék," mondta Lior Ron, a Google termékmenedzsere. "Az iparág vezető szakértőivel együttműködve sikerült átalakítanunk a Google Earth-öt egy virtuális csillagászati távcsővé."

"Korábban soha nem volt ennyire egyszerűen elérhető a teljes égbolt térképe. Bárki, akit érdekelnek az Univerzum csodái, megnézheti például, hogy pontosan merre találhatók a Hubble által lefotózott csodálatos jelenségek. A Google Earth "Sky" nézete segítségével jobban megérthetővé válik a világegyetem, hiszen egy számítógép segítségével mostantól bárki tanulmányozhatja," mondta Dr. Carol Christian, aki Dr. Alberto Conti-val együtt vezeti a Space Telescope Science Institute Sky-jal foglalkozó csapatát.

A bejelentést megelőző hónapban a Google Earth-ben már elérhetővé vált a NASA-rétegek egy csoportja. A csoport három fő alkotóelemből áll: az űrhajósok Földről készített fotóiból, a műholdas képekből és a Föld városainak fényeiből. Az első réteg segítségével megtudhatjuk, hogyan nézett ki bolygónk az űrből az 1960-as években, a második réteg képei hosszabb időszakot ölelnek fel, míg a harmadik a jól kivilágított városokra koncentrál.
A Sky nézet Google Earth-ben való eléréséhez a felhasználóknak le kell tölteniük a program legfrissebb változatát a következő honlapról:
http://earth.google.com. Az új funkció az Earth mind a 13 nyelvén elérhető lesz. Ha többet szeretne tudni a Sky-ról, tekintse meg a demót (http://earth.google.com/sky/skyedu) vagy nézze meg Sally Ride-ot és Greg Coombie-t, a Google mérnökét, ahogy bemutatják a Sky néhány funkcióját (http://earth.google.com/sky).

A Google Earth-ről
A Google Earth műholdas felvételeket, térképeket és a Google keresőszolgáltatásának erejét egyesíti annak érdekében, hogy a világ földrajzi információit elérhetővé tegye és mindenki számára használható formába rendezze. A program, amelyet 2005 júniusi indulása óta több, mint 200 millióan töltöttek le, innen érhető el ingyenesen:
http://earth.google.com/.
(BrandTrend)