Kategória: Aktuális.

A GfK Csoport a Wall Street Journal Europe megbízásából 2007. március-május időszakban végzett megkérdezést Európa 19 országában és az Egyesült Államokban a 15 évesnél idősebb korosztály körében a divatról és stílusról.

A válaszadók több mint egyharmada (34 százalék) úgy tartja, hogy egyértelműen a párizsiak öltözködnek a legstílusosabban – különösen a franciák maguk vélekednek így (51 százalék), de a kelet-közép-európai országok – így Lengyelország (50 százalék), Csehország (49 százalék) és Magyarország (49 százalék) lakosaiban is ez a kép.
A várakozásoknak megfelelően az olaszok többsége (36 százalék) az olasz divatfővárost, Milánót választotta a kérdésre, mely városban öltözködnek a legstílusosabban, körükben csupán 24 százalék voksolt Párizsra, egyenként 8-8 százalék Rómára és Londonra, a nyugat-európai összesítésban harmadik helyezett városra.
Párizst a második helyen egyértelműen Milánó követi összesítésben 10 százalékos szavazati aránnyal, mely Nyugat-Európában 19 százalék volt – ez Hollandiában elérte a 29 százalékot, Görögországban a 27 százalékot, Belgiumban pedig a 22 százalékot. Az olaszoknak – mint azt korábban említettük – 36 százaléka tartja a milánóiakat a legstílusosabbnak öltözködés terén.

A felmérésben résztvevő országok közül a harmadik legtöbb szavazattal London (7 százalék) városa végzett a harmadik helyen a stílusversenyben. A franciák az összes válaszadó átlagánál magasabb – 13 százalékos – arányban gondolják úgy, hogy London a legdivatosabb, míg maguk a britek körében 12 százalék ez az arány. Az átlagnál magasabb százalékban osztják e véleményt a svédek (10 százalék), a dánok (9 százalék) és a magyarok (9 százalék).

Összesítésben Róma a negyedik helyezett (6 százalék), ám ennél magasabb arányban tartják a legdivatosabbnak az olasz fővárost Ausztriában (11 százalék), Görögországban (12 százalék) és Dániában (11 százalék).

Érdekes az a "hazafiság", ami Oroszországban, Svédországban, Lengyelországban és Törökországban tapasztalható – az oroszok és svédek 13-13 százaléka, a lengyelek és törökök 10 százaléka saját fővárosát tartja – Párizs után – a második legdivatosabbnak.

Az Ön véleménye szerint melyik európai városban követik legjobban az aktuális divatot az emberek? (az adatok az összes válaszadó százalékban kifejezve)
Város                  Szavazati arány
Párizs                 34
Milánó                10
London                7
Róma                  6
Moszkva              2
Berlin                  1
Madrid                 1
Barcelona            1
Amszterdam        1
Isztambul            1
Forrás: GfK Csoport – WSJ felmérés a divatról, 2007.

A megkérdezettek mintegy 35 százaléka számára nagyon fontos, vagy valamennyire fontos az, hogy a legújabb divatirányzatnak megfelelő ruhát viseljen. A divatkövetést Kelet-Közép-Európában és Oroszországban fontosabbnak tartják az emberek, mint akár Nyugat-Európában, akár az Egyesült Államokban. A mi régiónkban a divatos öltözködés az önmeghatározás egyik eszköze.

A felmérés eredményei azt mutatják minden országban, hogy a nők azok, akik inkább szeretnek a legújabb divat szerint öltözködni: 40 százalékuk figyeli és követi a trendeket, míg a férfiaknál ez az arány 30 százalék. A divatkövető férfiak és nők aránya között mintegy 15 százalékpontnyi különbség figyelhető meg Svédországban, Ausztriában, Oroszországban és Németországban, ami kifejezetten jelentős.
A korral jellemzően egyre alábbhagy a divatkövetés: míg a 15-29 éves korosztály mintegy fele fektet hangsúlyt arra, hogy a legújabb divat szerint öltözzön, addig arányuk a 30-49 éves korosztályban 36 százalék, az 50 éven felüli korosztályban csupán 23 százalékot ér el.
(BrandTrend)