Kategória: Aktuális.

Iskolájába ugyanis csak olyan játékokat lehetett bevinni, amelyek belefértek egy gyufásdobozba (angolul matchbox). Odell apró piros és zöld kisautót készített neki, ezt egy gyufásdoboz méretű papírba csomagolta. Ez lett az előfutára a Matchbox Toys birodalomnak, a név is innen ered. – írja az index.hu.

A cég leghíresebb dizájnjainak egyike II. Erzsébet angol királynő koronázási hintója. Ez egyben az egyik legsikeresebb termékük is, több mint egymillió darabot adtak el belőle.
A Matchbox Toys óriási sikereket ért el. Virágkorát a hatvanas-hetvenes években élte, volt időszak, amikor a játékautókból napi egymilliót adtak el a világ több mint száz országában. Alacsony áruk elérhetővé tette a Matchboxokat szinte minden gyereknek.

A Matchbox részvényeit 1960-ban vezették be a tőzsdére. Odellt és alapító társát, Leslie Smith-t 1968-ban lovaggá ütötték. Leslie Smith 2005-ben halt meg, 87 éves korában. A játékautókat még mindig gyártják, bár a cég időközben gazdát cserélt, az amerikai Mattelhez került 1982-ben.
A Matchboxok a gyűjtők érdeklődését is felkeltették. A Mercedes Benz 230S például újonnan csak három shillingbe került 1968-ban, egy 1999-es aukción viszont már 4100 fontért kelt el egy példánya.
(index.hu)